Đukanović umanjio Portu komunalije

Adriatik Marinas traži da za luksuzne stanove ima popust za plaćanje komunalija jednak površini bivših hangara Arsenala
56 pregleda 17 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 03.04.2017. 18:13h

Vlada je u sporu Opštine Tivat i kompanije Adriatic Marinas, u vezi sa naplatom komunalija za dalju izgradnju lukuznog kompleksa Porto Montenegro, stala na stranu „strateškog stranog investitora“ i indirektno naložila lokalnoj upravi da Adriatic Marinasu umanji iznos te takse.

To proizilazi iz dokumenta Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) od 24. februara ove godine a koje je Opštini Tivat dostavljeno preko kabineta premijera Duška Markovića, na zahtjev tivatske gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) da im Vlada da „autentično tumačenje“ odredbi člana 18 C „ugovora o kupovini, prodaji i investiranju u vojnu imovinu MTRZ „Sava Kovačevič“ i Doma vojske Tivat“. Ovaj ugovor su 28. oktobra 2006, potpisali tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović i bivši vlasnik Porto Montenegra Piter Mank.

„Vijestima“ su tumačenje Vlade, odnosno MORT-a, dobile iz Direkcija za investicije Opštine Tivat na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Bez obzira na formulaciju člana 18 'imaće se u vidu', kontekst sveukupnih odnosa pri učešću investitora u komunalnom opremanju građevinskog zemljišta, upućuje na zaključak o obaveznom umanjenju po osnovu troškova za koje se dokaže i utvrdi da je kupac imao u komunalnom opremanju zemljišta”, navedeno je u odgovoru MORT-a kojeg potpisuje ministar Pavle Radunović.

U dokumnetu piše da MORT smatra da se „naknada obavezno umanjuje i da su dati kriterijumu imperativnog karaktera“, te naglašava da se „iznos naknade može odrediti samo na osnovu posebnog ugovora koji sa kupcem Adriatic Marinas zaključuje Opština Tivat i kojim se određuju međusobni uslovi“.

Adriatic Marinas odbija da plati komunalije za novi veliki rezidencijalno-poslovni objekat - drugu fazu tzv. Regent Pool Club Residencesa. Zbog toga što nisu postigli dogovor sa Opštinom o dinamici isplate oko 2,5 miliona eura koliko bi trebalo da izmire komunalija za ovaj objekat sa 94 ultraluksuzne smještajne jedinice površine od 74 do 344 kvadrata, Ministartstvo održivog razvoja i turizma je početkom januara, prekinulo postupak izdavanja građevinske dozvole Porto Montenegru za drugu fazu objekta Regent Pool Club Residences.

Porto Montenegro koji je lani dobio novog vlasnika - investicioni fond ICD iz Dubaija, do sada je redovno plaćao komunalije. Međutim, nakon izbijanja afere „Regent“ 2015. u kojoj se ispostavilo da im je obračunat nezakoniti popust na komunalije od preko milion eura, a što su oni naknadno izmirili, menadžment Porto Montenegra je „okrenuo ploču“ u odnosima sa lokalnom upravom Tivta. Pozvavši se na originalni ugovor između svog bivšeg vlasnika i Vlade o prodaji Arsenala iz 2006, oni su zatražili da im se komunalije više ne obračunavaju i naplaćuju sve dok se u Porto Montenegru ne sagradi onoliko ukupne površine objekata koliko ih je bilo u nekadašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal, a koje je svojevremeno platilo komunalije za te industrijske zgrade, odnosno dok se ne „prebiju“ iznosi koje su oni platili za ekološko čišćenje lokacije bivšeg vojnog brodogradilišta i rušenje njegovih zgrada.

U Opštini nisu htjeli da pristanu na to smatrajući da se nekadašnji jednostavni industrijski objekti, skladišta, čak i nadstrešnice koje Porto Montenegro pokušava da unese u obračun, ne mogu mjeriti sa luksuznim rezidencijalnim i poslovnim nekretninama koje ta kompanija sada gradi na mjestu Arsenala, te da se komunalije toj firmi moraju obračunati i naplatiti po zakonu.

Tumačenje Vlade međutim, sada ide u pravcu zahtjeva „strateškog stranog investitora“. U članu 18 ugovora iz 2006, piše da će kupac (Adriatic Marinas) platiti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta „za svaku vrstu izgradnje.... u skladu sa zakonom“.

„Kada se te naknade budu zaračunavale, imaće se u vidu iznosi koje je zasebno platio kupac za: 1. radove na infrastrukturi, javim uslugama, komunalijama u Tivtu, 2. sanaciju zemljišta, 3. rušenje objekata koji nemaju građevinsku dozvolu, 4. stvarnih površina objekata koji imaju građevinsku dozvolu (uključujući ali i ne ograničavajući se na Dom vojske) i 5. stvarne površine objekata izgrađenih prije 1945. godine. Naknada plativa za građevinsko zemljište će se odrediti u skladu sa primjenljivim propisima i dodatno uzimajući u obzir navedene kriterijume, putem posebnog ugovora koji će potpisati kupac i Opština Tivat”, piše u članu 18 ugovora, koga su 2006. potpisali Đukanović u ime Vlade kao prodavca i Mank u ime kupca.

Dozvola za fazu 2 miruje

MORT je 14. marta donio zaključak o obustavljanju postupka izdavanja građevinske dozvole za drugu fazu „regent Pool Club Resudencesa“ na osnovu takvog zahtjeva koji je dan ranije podnio investitor PM 1.5 - kćerka-kompanija Adriatic Marinasa.

Prethodno je MORT u januaru od njih tražio da mu prilože ugovor sa Opštinom Tivat o regulisanju međusobnih obaveza na ime komunalija za novi objekat, ali mu ga PM 1.5 nije dostavio jer je ta firma odbila da ga potpiše iako joj je lokalna uprava omogućila da plaćanje iznosa nešto manjeg od 2,5 miliona eura, obave u nekoliko godišnjih rata.

Bonus video: