Kroz projekat “Hiljadu plus” ušteda na stanu do 16.000 eura

Za državne službenike rezervisano 40 odsto stanova, za mlade bračne parove, do 35 godina, 30 odsto
0 komentar(a)
stanovi, hiljadu plus, zgrada, gradnja, Foto: Luka Zeković
stanovi, hiljadu plus, zgrada, gradnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2018. 13:54h

Korisnici novog projekta kupovine stanova pod povoljnim uslovima “Hiljadu plus” na stan u vrijednosti 50.000 eura moći će da uštede i do 16.000 eura u odnosu na sadašnje redovne komercijalne uslove za stambene kredite crnogorskih banaka.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma juče je objavilo pozive za banke i investitore koji žele da učestvuju u novom projektu. Uslovi za banke su da ukupna visina kamatne stope ne može biti veća od 2,99 odsto, kao i da visina administrativnih troškova nije veća od 0,3 odsto iznosa odobrenog kredita. Glavni uslovi za investitore koji će ponuditi stanove je da kvadrat stana nije skuplji od 1.100 eura.

Za stan od 45 kvadrata, koji bi koštao 50.000 eura, mjesečna rata iznosila bi 277 eura, odnosno ukupno bi na kamatu za 20 godina korisnik dao 16,5 hiljada eura. To znači da bi ga stan koštao 66,5 hiljada eura. Plata korisnika kredita ili sudužnika morala bi da bude veća od 554 eura.

Sadašnji uslovi za stambene kredite su vrlo različiti i kamatna stopa najviše zavisi od boniteta klijenta. Efektivne kamatne stope iznose od 4,5 do 6,5 odsto. Za neku prosječnu od 5,5 odsto, na 20 godina, za kredit od 50.000 eura uz cijene ostalih troškova, mjesečna rata bi iznosila 344 eura. To znači da bi za kamatu na taj period korisnik platio 32.500 eura. Njega bi stan ukupno koštao 82,5 hiljada eura, odnosno 16 hiljada eura više nego da ka kupuje po uslovima iz programa “Hiljadu plus”.

Javni poziv za banke se završava 11. maja, a za investitore 28. maja. To znači da bi poziv za građane mogao biti raspisan kada se ovi završe, odnosno početkom juna.

Novine u ovom projektu su da građani zainteresovani za kupovinu stana neće morati da imaju učešće, ali mogu ukoliko ga imaju i žele da time smanje svoje buduće troškove. Takođe, prvi put na javni poziv za prodavce stanova moći će da se jave fizička lica - građani, a ne samo kao do sada firme. Dodatne obaveze za građane - prodavce je da stan nema nikavih tereta, da je izgrađen legalno i uz poštovanje standarda, kao i da, ukoliko je izgrađen prije 2013. godine, posjeduje izvještaj ovlašćenog lica da stan ispunjava minimalne zahtjeve energetske efikasnosti koji su utvrđeni pravilnikom.

Prema najavama iz Ministarstva, na novom konkursu za kupce važiće određene kvote. Tako će 40 odsto stanova biti revervisano za domaćinstva čiji je makar jedan član zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto za bračne supružnike kod kojih oba imaju do 35 godina života, a za ostale građane ostaje preostalih 30 odsto stanova.

Prioritet prilikom raspodjele imaće samohrani roditelji ili staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom ili djete sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Za ovu fazu Projekta predviđeno je 20 miliona eura, od čega po 50 odsto obezbjeđuju Vlada kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), i komercijalne banke koje učestvuju u projektu.

U prethodne dvije faze projekta stanove pod povoljnim uslovima dobilo je 809 korisnika, a ukupan broj članova domaćinstva iznosio je 2.149.

Bonus video: