Budi odgovoran: Novčana kazna za hotel Waheis u Rožajama

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 02.04.2017. 12:50h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 11 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna.

Inspektori su novčanu kaznu izrekli hotelu Waheis u Rožajama, jer nema odobrenje za rad, ali u odgovoru na prijavu nije naveden iznos izrečene kazne.

Inspektori su prilikom kontrole stomatološke ordinacije Ital Dent u Podgorici utvrdili da poslodavac nije uplatio naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, kao ni naknadu za porodiljsko bolovanje, zbog čega mu je naloženo da otkloni utvrđene nepravilnosti.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu podgoričkog preduzeća Gorica, jer je u stečaju. Oni su sugerisali zaposlenima, koji su se žalili zbog neisplaćenih zarada, da svoja potraživanja prijave stečajnom upravniku ili sudiji.

Ove sedmice nije mogla biti obavljena ni kontrole preduzeća Optimus plus u Budvi, jer je utvrđeno da ono nema poslovni prostor u toj Opštini. Inspektori nijesu mogli obaviti ni kontrolu servisa, odnosno kafane u podgoričkom naselju Konik, jer je objekat zatvoren, odnosno nije na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole obdaništa Suncokreti, fabrike toalet papira Solo i benzinske pumpe Eko petrol u Podgorici, preduzeća Viner Co, buregdžinice Čardak u Tuzima i Novog Kristala u Petrovcu.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: