Crna Gora stala u red da naplati dug

Opština Budva tužila je prije više od pola godine agenciju EPS turs, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kako bi naplatila dugovanja. EPS turs je na trećem mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva
394 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Park, Foto: Vuk Lajović
Hotel Park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.04.2017. 14:09h

Beogradski Privredni sud uveo je stečaj u srpsku kompaniju EPS turs, koja gazduje hotelom i vilama Park u Budvi. Ovim je Opštini Budva napravljenja još jedna prepreka kako bi od srpske firme naplatila gotovo pola miliona eura duga za porez na nepokretnost.

Opštinske službe, kako je “Vijestima” rečeno, prikupljaju dokumentaciju, kako bi se utvrdio tačan iznos dugovanja, a potom proslijedili beogradskom sudu i “stalo u red” za naplatu .

Osim Opštini Budva, EPS turs Beograd - Turistički centar Budva duguje i državi Crnoj Gori za poreze i doprinose na zarade 596.000 eura.

Opština Budva tužila je prije više od pola godine agenciju EPS turs, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kako bi naplatila dugovanja. EPS turs je na trećem mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva.

Iako joj je zakon davao mogućnost da stavi hipoteku na imovinu poreskog dužnika u slučaju EPS tursa to lokalna uprava nije mogla.

Iz Opštine su objasnili da su hotel i vile Park u katastarskoj evidenciji uknjiženi na SOUR združena Elektroprivreda Srbije, a ne na EPS tours. To je bio i razlog da se pokrene sudski postupak za naplatu poreskog duga.

Poreska uprava Crne Gore je još u maju 2015. zapečatila hotel i vile Park, zbog poreskog duga prema državi. Ipak, prošlog ljeta hotel Park je radio, jer je bio izdat u podzakup, dok su vile bile zatvorene.

Trenutno se izvodi unutrašnja rekonstrukcija, iako je stečaj uveliko uveden.

EPS turs Beograd - Turistički centar Budva sa sjedištem u Budvi tužio je Poresku upravu, odnosno Ministarstvo finansija jer je tokom ljeta 2016. nezakonitim rješenjem PU u Budvi i pečaćenjem objekata, njihov zakupac hotela Park i Vila Park - preduzeće Arbun Commerce iz Budve onemogućeno da radi 22 dana u navedenim objektima, zbog čega je tužilac kao zakupodavac ovih objekata, po osnovu kršenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, pretrpio štetu.

Prvo je 9. novembra 2016. Arbun Commerce tužio EPS turs zbog nepoštovanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i tražio nadoknadu štete procijenjenu na iznos 2,43 miliona (izračunatu prema ukupnim projektovanim prihodima po ugovoru), da bi samo devet dana kasnije EPS turs, zbog nezakonitog rješenja PU, koje je proizvelo čitav spor, tužila Poresku upravu, navodeći istu procijenjenu vrijednost spora.

Tokom ljeta 2016. su poreznici prvo EPS tursu, nakon više od godinu blokade oslobodili zapečaćene objekte, a potom ih vrlo brzo i, pokazalo se, nezakonito zatvorili, zbog čega je država sad suočena sa tužbom. Vlada će, kako stoji u informaciji o poreskom dužnicima, svoj dug prema EPS tursu naplatiti iz fonda za eksproprijaciju.

Ima zainteresovanih za hotel i vile, ali još nema tendera

Vlada Srbije je prije dvije godine najavila privatizaciju EPS tursa, koji, osim vrijedne imovine u Budvi, ima i nekoliko objekata u Srbiji.

Pismo zainteresovanosti za kupovinu hotela Park i njegovih vila, uputilo je desetak firmi i privatnika iz Crne Gore i Srbije.

Međutim, još nije raspisan tender za privatizaciju ove firme. Inače, zemljišni kompleks na kome je hotel Park je pod restitucijom.

EPS turs je osnovan 1992. sa osnovnom djelatnošću organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe Elektroprivrede Srbije.

Bonus video: