KAP pozitivno posluje, još da državi plate sedam miliona duga

Iz Uniproma kažu da stečajna uprava KAP-a još nije ispunila uslove da Uniprom isplati preostalih 7 miliona eura za imovinu fabrike
225 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2017. 18:51h

Berzanska cijena aluminijuma od 1.931 dolara po toni plus 130 dolara po osnovu preferencijala (povlastice za izvoz u EU), uveli su konačno Uniprom KAP u zonu profitabilnog poslovanja, tvrde u aluminijumskoj kompaniji.

U planu tokom narednih godinu i po je razvoj prerade sirovog aluminijuma, a juče je, poslije investicije od 600.000 eura, otvoren novi radnički restoran, koji će opsluživati 550 zaposlenih, u kontinuiranoj proizvodnji.

Iz Uniprom KAP-a, čiji je vlasnik Veselin Pejović, kažu da stečajna uprava Kombinata aluminijuma, bez obzira na pozitivne ishode sudskih sporava u zemlji i inostranstvu, protiv bivšeg vlasnika CEAC-a, još nije ispunila uslove da Uniprom nakon skoro tri godine isplati preostalih sedam miliona eura ugovorenih za kupovinu imovine fabrike.

Glavni direktor KAP-a Nebojša Dožić rekao je juče “Vijestima” da je stečajni postupak nad KAP-om izuzetno složen i iziskuje i vrijeme i ogromne napore kako bi se postupak prodaje okončao na zadovoljstvo prodavca i kupca.

"Nesporno je da su KAP u stečaju i Uniprom zaključili Ugovor o prodaji imovine stečajnog dužnika na osnovu ponude Uniproma koja je u cjelosti prihvaćena i da prodavac još nije uspio da ispuni sve uslove iz ponude i zaključenog ugovora iz kog razloga stečajni postupak u tom dijelu još nije okončan. Konkretno, nije okončan postupak koji se vodi pred Okružnim sudom u Nikoziji, a u kojem postupku je taj sud izdao naredbu o zabrani raspolaganja imovinom KAP-a po tužbi povjerioca En plus grupe”, istakao je Dožić.

On je naveo da i dalje nijesu uklonjeni objekti sa zemljišta KAP-a koje je prodato Unipromu, zbog čega se postupak za iseljenje bespravno useljenih osoba vodi pred Privrednim sudom u Podgorici kao i upravni postupak pred nadležnim inspekcijskim oganima, a radi rušenja bespravno podignutih objekata.

"Takođe, u toku je parnični postupak pred nadležnim sudom oko uklanjanja lužine iz pogona proizvodnih postrojenja fabrike Glinice čiji objekti se prostiru na površini od preko 200.000 kvadratnih metara zemljišta. Dakle, očigledno je da se radi o problemima koji su evidentni niz godina i koji kao takvi se nijesu rješavali prije otvaranja stečaja nad KAP-om, što ukazuje da ih nije ni lako ni brzo riješiti ni u toku stečaja. Takođe, napominjem da su ovo ključni razlozi, jer ako riješimo ove ostali, neće biti problem”, naveo je Dožić koji očekuje okončanje stečajnog postupka u KAP-u u naredna tri mjeseca.

Dožić kaže da će za pogon Silumina naredne sedmice sa turskom kompanijom Sistem tehnika biti potpisan ugovor o investiciji vrijedan šest miliona eura, za proizvode od aluminijuma višeg stepena obrade.

“Imali smo i od Austrijanaca ponudu za tu fabriku, ali su ovi bili brži i odlučili smo sa njima da radimo silumine”, rekao je Dožić.

Naveo je da će u opremu biti uloženo 4,5 miliona, dok će Uniprom u adaptaciju zgrade uložiti 1,5 miliona eura. Biće izgrađene dvije velike peći po 35 tona i jedna linija u kojoj će se praviti legure u formi malih ingota od 70 kilograma.

"Tečni metal iz Elektrolize ovdje ćemo da pretapamo i pravimo legure. Njihova cijena je veća od ingota koje prodajemo sad i računamo na dodatnu dobit”, zaključio je Dožić i napomenuo da se broj radnika od ulaska Uniproma u KAP konstantno povećava.

Poboljšani uslovi za rad

Radnik Elektrolize KAP-a Zdravko Raspopović, kaže da je Uniprom nastavio tradiciju dobre hrane za radnike KAP-a, a usluge u novom restoranu sad podsjećaju na hotelske.

"Hrana je uvijek bila kvalitetna, a Uniprom je sad podigao kvalitet za ljestvicu. Što se tiče samog restorana evo vidjeli ste i sami na nivou je hotela", dodao je Raspopović.

Smjenski poslovođa iz Elektrolize Elvir Rastoder kaže za "Vijesti" da se sredstva za rad i uslovi za rad poboljšavaju u KAP-u.

"Čuvamo ovo što imamo", istakao je Rastoder.

Galerija

Bonus video: