Prijavio A2A tužiocu u Italiji

Ugovor, koji je Vlada u srijedu potpisala nakon tajnih pregovora sa A2A, može nazvati štetnim jer nije dala valjano objašnjenje za pristanak da otkupi manjinski paket A2A u EPCG za 250 miliona eura, koji na berzi vrijedi oko 170 miliona eura
75 pregleda 4 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.03.2017. 15:26h

Ekonomski analitičar Dejan Mijović podnio je italijanskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv kompanije A2A zbog, kako je naveo, lažnog prikazivanja finansijskih bilansa koje prema njihovom zakonu Codice Civile predviđa kaznu i do pet godina zatvora.

“A2A je nezakonito smanjila kapital Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za 97 miliona eura i isknjižila 235 miliona eura akumuliranih gubitaka iz finansijskih bilansa EPCG”, rekao je Mijović “Vijestima”.

On je ocijenio da se Ugovor, koji je Vlada u srijedu potpisala nakon tajnih pregovora sa A2A, može nazvati štetnim jer nije dala valjano objašnjenje za pristanak da otkupi manjinski paket A2A u EPCG za 250 miliona eura, koji na berzi vrijedi oko 170 miliona eura.

U saopštenju, objavljenom na sajtu A2A, navedeno je da su sa Vladom u srijedu potpisali aneks ugovora o upravljanju kompanijom EPCG.

“Aneks ugovora važi šest mjeseci, do 30. juna 2017. godine, a put opcija do 30. septembra”, navedeno je u saopštenju. Iz A2A su kazali da ostali članovi ugovora nijesu promijenjeni.

Skupština je početkom maja usvojila aneks ugovora sa A2A. Prema put opciji, u slučaju izlaska A2A iz EPCG, Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

Mijović navodi da je vlast istovremeno prihvatila otkup većinskog paketa akcija A2A i Aca Đukanovića u Rudniku uglja Pljevlja ponuđenom za 17 miliona eura umjesto da insistira na angažovanju nezavisnog procjenitelja koji bi možda potvrdio indicije da su akcije ovog društva bezvrijedne i da je ono odavno ispunilo uslove za stečaj.

Dodaje da, uz to, vlast ne reaguje na javne prozivke da je A2A nezakonito smanjila kapital EPCG i time omogućava A2A da nezakonito prisvoji oko 28,5 miliona eura profita, onda je sasvim legitimno posumnjati da je ovdje posrijedi korupcija na visokom nivou.

“Tužno je, ali ne i iznenađujuće da se ni naše državno tužilaštvo ne oglašava povodom ovih kriminalnih radnji za koja ima sve potrebne dokaze. Treba se nadati, ipak, da će to učiniti italijanski tužilac”, kazao je Mijović.

Bonus video: