Bolja naplata državnih prihoda

Na sastanku je saopšteno da se krenulo u pripreme za ljetnju turističku sezonu, i da je ispunjeno obećanje izvršne vlasti sa prošlog sastanka održanog početkom marta – omogućeno je zapošljavanje novih inspektora od kojih se očekuje značajniji doprinos na terenu
83 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković direktori uprava, Foto: Gov.me
Duško Marković direktori uprava, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.03.2017. 15:32h

Poruka da će država naplatiti svaki cent koji joj pripada podstakla je nadležne organe, privrednike, ali i građane, na aktivnije djelovanje u tom pravcu, što je dovelo do bolje naplate prihoda i punjenja budžeta, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića sa direktorima uprava.

Marković se danas sastao sa direktorima Poreske, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove, Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem i Božidarom Vuksanovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku su predstavljeni preliminarni rezultati rada u martu, kao i u prvom kvartalu ove godine, koji su pokazali poboljšanje naplate u određenim segmentima i do 30 odsto u odnosu na isti period prošle.

"Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je očekivanje da se naplati oko 166 miliona EUR poreskog duga prijavljenog Poreskoj upravi za reprogram, i da su značajan dio toga prijavili najveći poreski dužnici, predsjednik Vlade je istakao da država mora beskompromisno da se obračuna sa onima koji se nalaze na listama dužnika, a nijesu se prijavili za reprogram“, kaže se u saopštenju.

Takođe je, kako se navodi, naglašeno da, onima koji su ušli u reprogram, kašnjenja plaćanja rata neće biti tolerisana, i da će biti blokirani u slučaju neizmirivanja obaveza.

Ukazano je da razmijevanja neće biti ni za privatne kompanije, ali ni za državna preduzeća i lokalne samouprave.

"Pozitivnim ocjenjujući ovakvu blisku saradnju sa Vladom, ali i međusobnu koordinaciju, direktori uprava su kazali da su počele intenzivne aktivnosti na terenu kako bi se suzbila siva ekonomija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su kontrole pokazale da nije mali broj onih koji rade nelegalno i na taj način ostvaruju prihode, a istovremeno od države dobijaju neku vrstu socijalnog davanja.

"To je potvrdilo opredjeljenje Vlade da redefiniše socijalnu politiku kako bi socijalni budžet, od oko 115 miliona EUR, bio pravednije raspodijeljen i davanja odobrena onima kojima su zaista potrebna“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je saopšteno da se krenulo u pripreme za ljetnju turističku sezonu, i da je ispunjeno obećanje izvršne vlasti sa prošlog sastanka održanog početkom marta – omogućeno je zapošljavanje novih inspektora od kojih se očekuje značajniji doprinos na terenu.

Saopšteno je i da je rukovodstvo uprava uradilo analizu preko 50 zakona koji ograničavaju rad inspektora na terenu, a koja će biti dostavljena nadležnim ministarstvima kao osnova za unaprjeđenje zakonodavne infrastrukture i stvaranja osnova za efikasniji rad službi i bolje prihode države.

Na sastanku je konstatovana potreba bolje koordinacije inspekcijskih službi ali i jačanje dosljednosti u otklanjanju utvrđenih nepravilnosti kontrolama na terenu.

"Uz dogovor da se sa novim rezultatatima i analizama upozna na novom sastanku, za mjesec, Marković je kazao da proaktivan pristup i odlučnost djelovanja državnih organa treba da dovede ne samo do boljeg punjenja budžeta, već i do stvaranja praksi kod građana i privrednih subjekata da je država iznad svih, prije svega i da obaveze prema njoj moraju biti prioritet“, kaže se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Vlade Zoran Pažin i Milutin Simović, ministri turizma i ekonomije Pavle Radulović i Dragica Sekulić, kao i generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Novo Radović.

Bonus video: