PKCG uticala na izmjenu pojedinih odredbi

PKCG je od kraja novembra prošle godine vodila intenzivnu komunikaciju sa RAE o Metodologiji. U tome su aktivno učestvovali, kako je saopšteno i privrednici, konkretnim primjerima iz prakse, na sastancima koje je PKCG organizovala
105 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 31.03.2017. 15:15h

Metodologija za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije, počeće sjutra da se primjenjuje, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su podsjetili da je Metodologija trebalo da počne da se primjenjuje 1. januara, ali je primjena odložena na inicijativu PKCG, jer se taj rok smatrao neodrživim zbog nedostatka pojedinih podzakonskih akata, koja su u međuvremenu usvojena.

"U odnosu na prvobitni tekst Metodologije, koji je RAE izradila u skladu sa Zakonom o energetici, zajedničko analiziranje efekata primjene uticalo je i da se pojedine odredbe izmijene, kako bi se primjena Metodologije učinila povoljnijom za preduzeća na koja se odnosi, a da se pri tom ne ugrozi njen cilj, očuvanje sigurnosti i kvaliteta elektroenergetskog sistema i snabdijevanja energijom”, rekli su iz PKCG.

Omogućeno je da se, pored godišnjeg ugovaranja snage sa distributerom, može obavljati i ugovaranje na mjesečnom nivou, što je posebno važno za preduzeća čije je poslovanje sezonskog karaktera.

"Pored ovoga, opseg dozvoljenih odstupanja ugovorene snage je povećan u odnosu na predviđeni raspon, tako da će umjesto -10/+5% biti -20/+10%, što će olakšati primjenu propisa kroz planove koje daju privredna društva kroz ugovore”, naveli su iz PKCG.

PKCG i RAE će, kako je saopšteno, nastaviti saradnju po pitanju praćenja primjene Metododlogije, kako bi se do kraja godine kroz praksu mogli cjelovito i realno sagledati efekti njene primjene i dodatno, po potrebi, obaviti eventualna usklađivanja.

"Na taj način, smatramo da su se stekli uslovi za intenziviranje potpisivanje ugovora između Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i preduzeća kupaca. Što prije budu potpisani ugovori, stvoriće se nužni preduslovi za praćenje efekata implementacije Metodologije”, poručili su iz PKCG.

PKCG je od kraja novembra prošle godine vodila intenzivnu komunikaciju sa RAE o Metodologiji. U tome su aktivno učestvovali, kako je saopšteno i privrednici, konkretnim primjerima iz prakse, na sastancima koje je PKCG organizovala.

Iz PKCG su pozvali sve one koji do sada nijesu potpisali ugovore sa CEDIS-om da to urade.

Bonus video: