Marković: Uradiću sve da fabrika opstane

“Ako se neko ogriješio o zakon i zloupotrijebio ga, on treba da odgovara, ali to ne treba da ugrožava proces u koji smo krenuli”, rekao je Marković novinarima u Skupštini nakon premijerskog sata
2 komentar(a)
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.03.2017. 16:48h

Nakon što se završi tužilačka istraga u slučaju Novog duvanskog kombinata (NDKP), Vlada će sa vlasnikom kompanije sagledati situaciju i donijeti odluku o budućnosti fabrike, najavio je premijer Duško Marković.

On je na pitanje da li misli da Vlada treba da preispita privatizaciju NDKP, s obzirom na to da je specijalni policijski tim ušao u to preduzeće zbog istrage o zapljenjenim cigaretama u Tuzima, odgovorio da je on i pravnik i premijer, ali da se ne može nagađati i pretpostavljati.

“Ako se neko ogriješio o zakon i zloupotrijebio ga, on treba da odgovara, ali to ne treba da ugrožava proces u koji smo krenuli”, rekao je Marković novinarima u Skupštini nakon premijerskog sata.

On je kazao da duvanska industrija u Crnoj Gori treba da postoji i da ima šansu i “Vlada će uraditi sve da to tako bude”.

Cigarete, vrijedne preko tri miliona eura, koje su zvanično trebalo da budu izvezene u inostranstvo, mimo svih procedura su odvožene iz fabrike i skladištene u magacinu na Karabuškom polju, gdje ih je policija pronašla u četvrtak.

Marković je u parlamentu, odgovorajući na pitanje poslanika Miodraga Radunovića (DPS) rekao da je Vlada zadovoljna prvim efektima fiskalne konsolidacije u ovoj godini gdje je na prihodnoj strani budžeta do 24. marta ostvareno 262,6 miliona eura, a do kraja mjeseca se očekuje potpuno ostvarenje plana.

On je podsjetio da je mjerama fiskalne konsolidacije planirana ukupna ušteda od 126,9 miliona eura ili oko 3,2 odsto BDP-a u ovoj godini.

Marković je rekao da postoji interesovanje potencijalnih investitora za ulaganje u nove projekte u Crnoj Gori kao što su privatizacija Montekarga, Luke Bar, Ulcinjske rivijere Ski rizort Kolašin 1.600.

“Uz to, postojeći kredibilni investitori, poput vlasnika turističkog rizorta Porto Montenegro, iskazuju interesovanje za ulaganje u valorizaciju turističkih potencijala sjevernog regiona. Izraženo je posljednjih mjeseci interesovanje renomiranih investitora iz inostranstva za potencijalna ulaganja u sektor energetike”, kazao je Marković.

Bonus video: