Prinudna naplata poreza ako se ne pokrene zahtjev za reprogram duga

"Ukupno je do 29. marta stiglo 3.082 zahtjeva za reprogram u vrijednosti od 103 miliona eura. Od te sume ćemo naplatiti 93 miliona, jer ostatak čine kamate koje se otpisuju", rekao je Radunović
55 pregleda 6 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.03.2017. 17:22h

Vlada je odlučila da od 1. aprila pokrene prinudnu naplatu, odnosno blokadu računa, kod svih poreskih dužnika koji ne pokrenu zahtjev za reprogram duga.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog duga objavljen je 15. februara, a 1. aprila ističe rok za podnošenje zakona.

Posebnim zakonom koji je Skupština usvojila krajem prošle godine dužnicima je omogućeno da obaveze prema državi izmire u period od pet godina uz povlasticu da im se otpišu kamate i da 10 odsto duga uplate odmah čim im se odobri reprogram.

Ministar finansija Darko Radunović smatra da je ponuda izvršne vlasti za reprogram veoma korektna i da će pokazati koja su preduzeća u stanju da odrade svoju misiju.

"Ako za pet godina ne mozete da izmirite dug onda nije realno pretpostavka da ćete sačuvati biznis. Ovo je korektan pristup. Glavni problem kod ovih akcija je koliko će zbog bokade računa firmi krenuti u lividaciju i koliko će ljudi ostati bez posla. Tu procjenu za sada nemamo. Prvog aprila imaćemo podatke o onima koji su podnijeli zahtjev za reprogram i onima koji su odustali. Svi će biti izloženi naplati prinudnom ili blokadom računa koji nijesu podnijeli zahtjev. Plašim se da ćemo tada imati poprilično stečajeva", kazao je ministar nakon sjednice Vlade.

On je saopštio podatak da je ukupno do 29. marta stiglo 3.082 zahtjeva za reprogram u vrijednosti od 103 miliona eura, te da će se od te sume naplatiti 93 miliona, jer ostatak čine kamate koje se otpisuju.

"Uplatom od 10 odsto i uplatom na period do kraja godine biće naplaćeno 22 miliona. Ostatak od 81 milion će se naplatiti na period od pet godina što je oko 16 miliona godišnje. Naplata do kraja godine biće značajno veća od prvobitno planiranih 12 miliona koliko smo predvidjeli u Sanacionom planu" rekao je Radunović.​

Ministar je kazao da nije zadovoljan naplatom poreskog duga, te da se zakonom o reprogramu podvlači crta, odnosno da će se vidjeti realna naplativost poreskog duga.

"Ovo je godina u kojoj moramo isčistiti poreske knjige i vidjeti kolika su potraživanaj po osnovu poreskog duga", kazao je Radunović.

Bonus video: