Marković: Vlada zadovoljna prvim efektima fiskalne konsolidacije

"Premašenje plana, očekuje se po osnovu prihoda od akciza poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije. Prihodi od taksi i naknada će biti iznad plana, dok se za prihode od PDV-a i poreza na dohodak fizičkih lica, kao najvećih prihodnih kategorija, očekuje ostvarenje na nivou planiranih. Na rashodnoj strani budžeta smo takođe uspjeli ostvariti umanjenje pojedinih rashodnih stavki", kazao je Marković
7 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Duško Marković, Foto: Biro Vlade Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2017. 11:32h

Vlada je zadovoljna prvim efektima fiskalne konsolidacije u ovoj godini gdje je na prihodnoj strani budžeta do 24. marta ostvareno 262,6 miliona eura, a do kraja mjeseca se očekuje potpuno ostvarenje plana.

To je rekao danas u parlamentu premijer Duško Marković tokom premijerskog sata u odgovoru na pitanje koje mu je postavio šef poslaničkog kluba DPS -a Miodrag Radunović.

Klub DPS -a je zanimalo kako Marković ocjenjuje ekonomsku i finansijsku situaciju nakon prvog kvartala, kakvi su rezultati Sanacionog plana i da li postoji interesovanje investitora za nove projekte.

"Prvim efektima fiskalne konsolidacije u proteklom periodu 2017. godine smo zadovoljni. Premašenje plana, očekuje se po osnovu prihoda od akciza poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije. Prihodi od taksi i naknada će biti iznad plana, dok se za prihode od PDV-a i poreza na dohodak fizičkih lica, kao najvećih prihodnih kategorija, očekuje ostvarenje na nivou planiranih. Na rashodnoj strani budžeta smo takođe uspjeli ostvariti umanjenje pojedinih rashodnih stavki", kazao je Marković.

On je podsjetio da je mjerama fiskalne konsolidacije planirana ukupna ušteda od 126,9 miliona eura ili oko 3,2 odsto BDP u ovoj godini.

"To će doprinijeti smanjenju budžetskog deficita za 2017. godinu na 6,1 odsto BDP, uz projekciju njegovog prelaska u suficit od 2020. godine. Ostvarene uštede kroz mjere fiskalne konsolidacije će istovremeno osigurati redovnost isplate plata, penzija, socijalnih davanja i svih ostalih isplata predviđenih u budžetu države", kazao je Marković.

Vlada uporedo sa mjerama fiskalne konsolidacije, prema riječima Markovića, vodi računa da kroz strukturne reforme, usmjerene na eliminisanje barijera rastu konkurentnosti, doprinese intenziviranju ekonomske aktivnosti u zemlji i daljem prilivu stranih direktnih investicija kao krucijalnim za ekonomski rast.

Premijer je rekao da postoji interesovanje potencijalnih investitora za ulaganje u nove projekte u Crnoj Gori kao što su privatizacija Montekarga, Luke Bar, Ulcinjske rivijere i Ski-resort Kolašin 1.600.

"Uz to, postojeći kredibilni investitori, poput vlasnika turističkog rizorta Porto Montenegro, iskazuju interesovanje za ulaganje u valorizaciju turističkih potencijala sjevernog regiona. Izraženo je poslednjih mjeseci interesovanje renomiranih investitora iz inostranstva za potencijalna ulaganja u sektor energetike" kazao je Marković.

Bonus video: