Spor po tužbi penzionera KAP-a protiv države: Glavna rasprava biće 20. aprila

U Osnovnom sudu juče je održano pripremno ročište. Predstavnik Vlade, koja tvrdi da Zakon o kapovcima nije primjenjiv, nije došao
1 komentar(a)
Penzioneri KAP-a, Foto: Luka Zeković
Penzioneri KAP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2017. 18:46h

U Osnovnom sudu u Podgorici juče je održano pripremno ročište u sporu po tužbi 305 penzionera KAP-a koji u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a traže isplatu otpremnina. Na pripremnom ročištu nije se pojavio predstavnik Vlade.

Sudija Milena Brajović glavnu raspravu je zakazala za 20. april i uvažila zahtjev advokata tužilaca Sava Šofranca da se ovaj predmet spoji sa drugim koji se vodi u ovom sudu.

On je, prema zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid, naveo da je Vlada u pregovorima sa tužiocima trebalo da formira radnu grupu koja bi do 1. marta obezbijedila isplatu potraživanja, ali do isplate nije došlo.

„Pokazalo se da je ovo bio još jedan pokušaj tuženog da prolongira isplatu potraživanja te da ova radna grupa nije imala kapacitet i odobrenje Vlade da bilo što konkretno učini po ovom pitanju“, istakao je Šofranac.

U odgovoru na tužbu, iz Vlade su ponovili da je Zakon neprimjenljiv i nije usklađen sa ponuđenim socijalnim programom.

Zbog nepoštovanja odredbi Zakona o izmirenju obaveza nezadovoljni penzioneri protestuju podgoričkim ulicama već godinu.

„Ovakvo izjašnjenje tuženog je potpuno neosnovano i pravno neutemeljeno iz razloga jer sam Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, kao lex specialis u odnosu na opšte propise o radu ustanovljava pravo na isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a, kojima ona nije, pri ostvarivanju prava na penziju, isplaćena. Dakle, najprostije rečeno Zakon, a ne socijalni program je osnov za isplatu otpremnina”, rekao je Šofranac.

Sa druge strane, kako dodaje, Zakon u pogledu visine pripadajuće otpremnine upućuje na važeći socijalni program za radnike KAP-a.

“Tuženi je odgovorom na tužbu priznao činjenicu da su tužioci u skladu sa Zakonom ostvarili pravo na penziju, pa je samim tim ovu činjenicu učinio nespornim“, istakao je Šofranac.

Tužba u ovom sporu predata je podgoričkom Osnovnom sudu još 16. jula prošle godine. Za preostale penzionere KAP-a koji potražuju otpremnine po istom osnovu suđenje je kod drugog sudije. Ukupno 414 bivši radnika KAP-a, koji su penziju stekli u drugoj polovini 2013, potražuju 5,45 miliona eura otpremnina.

Bonus video: