Vujanović: Pružaoci usluga raftinga opterećeni nametima

Prema riječima Vujanovića, cijene raftinga su uglavnom ostale iste, dok su oni koji obavljaju usluge raftinga, plaćajući sve poreze i takse, morali povećati cijene što je dovelo i do pada njihovog prometa
171 pregleda 1 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 06.05.2018. 11:44h

Organizatori raftinga, umjesto da dobiju podršku jer se bave poslom koji čini najatraktivniji dio turističke ponude, bivaju dodatno opterećeni nametima, zbog čega moraju da podižu cijene ili smanjuju kvalitet usluge, ocijenio je predstavnik Udruženja raftera Crne Gore, Veljko Vujanović.

On je agenciji Mina-business kazao da je sezona raftinga počela i da je sada vrijeme visokog vodostaja kada je rafting najopasniji, ali i najatraktivniji.

"Svi oni koji su dugo u ovom poslu posebno vode računa o sigurnosti, pa je oprema sve bolja, što smanjuje rizik od nezgoda“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, cijene raftinga su uglavnom ostale iste, dok su oni koji obavljaju usluge raftinga, plaćajući sve poreze i takse, morali povećati cijene što je dovelo i do pada njihovog prometa.

"Na žalost, u upravama još ima veoma puno korupcije svih vrsta i njima najviše odgovaraju oni koji nelegalno obavljaju ovaj posao i ne ispunjavaju svoje obaveze prema državi“, tvrdi Vujanović.

Kada su u pitanju uslge raftinga, Vujanović je rekao da je infrastruktura na nivou siromašnih azijskih zemalja, zbog čega turisti često loše ocjenjuju Crnu Goru.

"Na naše zahtjeve od predstavnika opština i države da se ispune obaveze ponekad dobijemo ironočne odgovore. Najgore je što oni misle da su u pravu i da građani i privrednici zavise od njih, a ne obrnuto“, kazao je Vujanović.

On je saopštio da je zahvaljujući prošlogodišnjim izmjenama Zakona o raftingu omogućeno korišćenje licenci Internacionalne Rafting Federacije, koja ima veoma dobru obuku i selekciju za one koj mogu biti rafting-vodiči.

"Izmjenama zakona je omogućeno da se rafting može obavljati čitave godine, što je veoma dobro, iako i dalje najveći broj gostiju dolazi ljeti“, ocijenio je Vujanović.

On je podsjetio da je prije dvije godine osnovan i Park prirode Piva.

"Rafteri su očekivali najviše, jer se taj park finansira najvišim dijelom od taksi za rafting, međutim dobili smo samo dodatni namet i cijene koje su se morale uvećati za visinu takse“, naveo je Vujanović.

Oni koji nijesu uvećali cijene, kako je objasnio, morali su smanjiti kvalitet usluga i broj zaposlenih.

"Naša upozorenja da je ovaj park formiran samo iz razloga da bi se obezbjedio posao za ljude koji su pripadnici partije koja upravlja Plužinama se pokazao istinitim. Jedino ko nešto radi od zaposlenih u Parku prirode Piva su ljudi koji naplaćuju taksu“, kazao je Vujanović.

On tvrdi da uprava parka saopštava netačne izjave kako se od njihovog osnivanja povećao broj turista u Pivi.

"Tačno je da se povećao broj raftera iz Bosne i Hercegovine (BiH), koji prođu kroz našu državu i park im naplati taksu, ali novac od raftinga je u ovom slučaju pripao susjednoj državi, umjesto da se slije u kasu crnogorskih prihoda od turizma“, zaključio je Vujanović.

Bonus video: