Vektri još šume, platiće na rate

Vektri Jakić bi sada obračunali koliko je dužna, pa bi to plaćala kroz reprogram na pet godina
77 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.03.2017. 20:03h

Vlada je juče zaključila da se Vektri Jakić utvrdi dospjeli a ne naplaćeni iznos koncesije za korišćenje šume, da im se omogući reprogram tog duga na pet godina kao i da se toj firmi odobre nove doznake za šumu koji nijesu stigli da posjeku u periodu stečaja.

Dosadašnji dug za koncesije od 1,1 miliona eura utvrđen je 2014. godine. Vlasnik kompanije je biznismen Dragan Brković, a Vektra Jakić je sada u stečaju kroz reprogram.

Vektri se za ovu godinu dodjeljuje da posječe novih 59 hiljada kubika drvne mase, da nastavi da sječe 113 hiljada kubika za doznake koje nijesu istekle, a dobiće nove doznake umjesto isteklih za još 251 hiljadu kubika drvne građe.

Vlada je utvrdila predlog izmjena zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je definisano da se plan akontativne raspodjele novca iz Egalizacionog fonda donese do kraja aprila ove godine, kao i da se raspodjela novca za opštine Petnjica i Gusinje vrši srazmjerno broju stanovnika utvrđenom posljednjim popisom.

Uz to, izmjenama se omogućava povećanje procenta dozvoljenog limita zaduživanja opština sa 10 na 25 odsto isključivo u cilju realizacije kapitalnih projekata i pružanja podrške razvoju opština koje imaju pozitivne finansijske pokazatelje.

Utvrđen je predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je propisana mogućnost da poslove od javnog interesa u poljoprivredi može da vrši i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje bi preuzelo zaposlene iz Službe u biljnoj proizvodnji i Službe za selekciju stoke koji su do sada vršili savjetodavne poslove u poljoprivredi.

Vlada je odložila odlučivanje o predlogu zakona o izmjeni Zakona o reviziji sredstava iz fondova Evropske unije.

Usvojen je program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije predložen za preduzeća koja su spremna da pokrenu tehnološke i organizacione promjene na području prozivodnje i postizanja veće produktivnosti.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije, Goran Nikolić, kazao je da se Programom definiše usvajanje novih tenhologija kroz investicije u tehničko-tehnološkoj opremljenosti.

"Cilj Programa je jačanje konkurentosti preduzeća, unapređenje poslovanja i produktivnosti, ujedno on podstiče unapređenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke“, rekao je Nikolić nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u budžetu opredijeljena sredstva od 100 hiljada eura, pri čemu Program obuhvata sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do deset odsto za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostala sredstva za nabavku opreme se obezbjeđuju kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondon (IRF).

Za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprrivrede imenovan je Đuro Žugić.

Bonus video: