Sporan novac za Zlokovića

Privredni sud je prethodno priznao samo zakonske kamate na iznos potraživanja, ali ne i kamate što na vrijeme nije isplaćena glavnica duga
3 komentar(a)
Stanko Zloković, Foto: Savo Prelević
Stanko Zloković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2017. 18:27h

Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je usvojen veći dio tužbenog zahtjeva bivšeg direktora Jadranskog brodogradilišta u stečaju Stanka Zlokovića i utvrđeno njegovo potraživanje za neisplaćenu otpremninu od 43.051,68 eura.

Poništenu presudu je u oktobru 2016. donijela sudija Milica Popović, a Privredni sud će sad morati ponovo da vijeća o Zlokovićevoj otpremnini.

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično ima dosta razloga za poništenje koje je Apelacioni sud naveo u novoj presudi, počev od formalnih, ali je viša sudska instanca otvorila pitanje da li je sama procedura proglašenja tehnološkog viška sprovedena na valjan način, do toga da li se u stečaju može tražiti isplata otpremnine.

Privredni sud je prethodno priznao samo zakonske kamate na iznos potraživanja, ali ne i kamate što na vrijeme nije isplaćena glavnica duga.

Privredni sud se prvom presudom oglasio nenadležnim za postupanje po tužbi u dijelu gdje Zloković traži da se utvrdi kao osnovano i potraživanje na ime poreza i doprinosa od 18.500 eura za period od 1. januara 2010. do 7. maja 2013. godine.

Zloković je tužio firmu čiji je bio direktor jer mu, kako je naveo, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, po prestanku radnog odnosa, od 7. maja 2013. do danas, nije isplatila otpremninu od 43 hiljade eura.

Vještak ekonomsko-finansijake struke Hamid Šabović utvrdio je prethodno da po osnovu neisplaćene otpremnine Zloković potražuje 43.061,68 eura, a po osnovu neuplaćenih dažbina na zarade 18.500 eura. Zlokovićeva funkcija predsjednika borda direktora je deprofesionalizovana odlukom Vlade u prvom kvartalu 2013, nakon čega mu je početkom maja te godine prestao radni odnos jer, kako tvrdi u tužbi, nije raspoređen na drugo radno mjesto u Brodogradilištu.

Bonus video: