URA: Iživljavanje Vlade nad radničkom klasom

URA ukazuje da se današnje crnogorsko društvo, po klasnom i statusnom osnovu, dijeli na „malobrojne tajkune i partijske poslušnike sa jedne, i daleko brojnije „žrtve DPS-ove politike“ sa druge strane“
0 komentar(a)
Ujedinjena reformska akcija, Foto: Građanski pokret
Ujedinjena reformska akcija, Foto: Građanski pokret
Ažurirano: 23.03.2017. 15:07h

Uzimajući u obzir činjenicu da 51.000 ljudi u Crnoj Gori nema posao, da preko 40.000 radi na crno, a da je 12.000 zaposlenih osigurano na minimalnu zaradu od 193 eura, ali i ukupan položaj eksploatisane i osiromašene radničke klase, stav Vlade da Opšti kolektivni ugovor (OKU) predstavlja biznis barijeru - potencijalni je uvod u novo iživljavanje nad građanima Crne Gore, istakli su u Građanskom pokretu URA.

URA ističe da „aktuelna i nelegitimna Vlada donosi sve one nepopularne odluke koje, zbog blijedih pokušaja amortizovanja socijalnog nezadovoljstva, prethodni saziv Vlade nije imao hrabrosti donijeti“.

„Dok je standard zaposlenih u konstantnom padu, a realna prosječna zarada drastično manja od sve skuplje potrošačke korpe, Vlada donosi mjere štednje koje direktno pogađaju građane, dok zarade svojih funkcionera smanjuje za mizernih 8 odsto“, istakli su pokretu URA.

URA ukazuje da se današnje crnogorsko društvo, po klasnom i statusnom osnovu, dijeli na „malobrojne tajkune i partijske poslušnike sa jedne, i daleko brojnije „žrtve DPS-ove politike“ sa druge strane“.

„Iza razbijanja sindikata i marginalizovanja lijevih politika, kao uvoda u današnje stanje, a istovremenog prebacivanja fokusa na etno-nacionalnu identitetsku logiku, stajala je upravo Demokratska partija socijalista (DPS). Kako tada, tako i danas, radnička klasa ostala je najveća žrtva distributivne nepravde, odnosno kolateralna šteta svih pljačkaških privatizacija, tranzicije i DPS-ovog neoliberalnog ludila“, naveli su u pokretu URA.

URA ističe da Vlada ne može biti vlasnik života crnogorskih građana i radnika, jer je ona „isključivo njihov servis“.

„Crna Gora su ljudi, odnosno svi njeni građani, a ne privilegovani pojedinci, šef UDBA-e, bivši premijer ili DPS. Zbog njihove neodgovorne četvrtvjekovne politike, koja je od Crne Gore napravila državu socijalne nepravde, posebno je važno braniti ustavna načela i osloboditi društvo od autoritativne vlasti. A smjena takve vlasti, koja je uništila privredu, rasprodala resurse i ponizila građane, je preduslov demokratije i ekonomskog oporavka“, zaključili su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: