Odbor razmotrio izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru

Izmjenama je definisano i da se od primjene zakona izuzmu lokalna javna preduzeća
0 komentar(a)
isplata novca, novac, Foto: Shutterstock.com
isplata novca, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.03.2017. 14:25h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmotrio je danas izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim će se umanjiti plate za jedan odsto zaposlenima u javnom sektoru koji imaju koeficijet za obračun plate veći od 4,10 odsto.

Izjašnjenje odbora o tom aktu će biti naredne sedmice

Smanjenje zarada je alternativno rešenje umjesto planiranog zamrzavanja minulog rada od 31. marta ove godine što je bilo definisano sanacionim planom.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je rekao da je to rešenje rezultat dogovora sa predstavnicima dva sindikata koji su tražili da se minuli rad ne zamrzava u naredne dvije godine.

Vukićević je objasnio i da je novina da je zmjenama zakona ostavljena mogućnost da mogu da umanje koeficijente zaposlenima u odnosu na koeficijente propisane zakonom u zavisnosti od toga koliko imaju novca.

“To su prvenstveno bili zahtjevi opština Berane i Petnjica” kazao je Vukićević.

Izmjenama je definisano i da se od primjene zakona izuzmu lokalna javna preduzeća.

Predsjednik odbora Vujica Lazović (SD) rekao je da Zakon o zaradama nije idealan, ali da je bolji u odnosu na ono što je bilo prije njegvog usvajanja. Podsjetio je da su tada nosioci važnih državbih funkcija imali manje zarade u odnosu na direktore nekih javnih preduzeća i ustanova.

Poslanik Force Genzi Nimanbegu je kazao da Vlada mroa da nastavi sa mjerama štednje.On je pitao Vukićevića da li je biti promjene iznosa minimalne zarade.

“Povećanje minimalne zarade se trenutno analizira u Ministarstvu finansija. To pitanje je dosta složeno. Samo povećanje ne bi riješilo mnoge probleme” kazao je Vukićević.

Odbor je odlučio da organizuje konsultativno saslušanje kandidata koji su se prijavili za upražnjena mjesta dva člana u Savjetu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Bonus video: