I drugi lučki sindikat protiv privatizacije luke: Nerealna priča o pretovaru milion tona žitarica

Obradović skreće pažnju da se prodaje lučka djelatnost u vrijednosti 30 posto državnih akcija, i da je “za očekivati” da se to odnosi na cjelokupnost Luke
77 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.03.2017. 15:45h

I drugi sindikat u AD Luka Bar, Sindikat lučkih radnika “Luka Bar” koji je u sklopu USS, zatražio je da Savjet za privatizaciju poništi tender za prodaju 30 posto lučkih akcija iz državnog portfolija. U saopštenju koje potpisuje predsjednik ovog sindikata Vladimir Obradović, ukazuje se da je “glas razuma svih uposlenih” da AD Luka Bar nije spremna za prodaju. "Poljski ponuđač OT Logistic je naknadno uvećao ponudu za kupovinu Luke za petinu-sa 7,1 na 8,5 miliona eura, a umanjio investicije za tri miliona. Nijesu škrtarili već su, vjerovatno naučeni, došli da trguju kao u diskontima Voli ili Laković, sa dobro proučenom strategijom i matematikom. Želimo da gospoda iz Savjeta za privatizaciju ponište tender, i dozvole nam da normalno živimo i radimo", istakao je Obradović. On skreće pažnju da se prodaje lučka djelatnost u vrijednosti 30 posto državnih akcija, i da je “za očekivati” da se to odnosi na cjelokupnost Luke, da se pojave u radu i generalni tereti, jer bi ponuđač tako pokazao “snagu i ozbiljnost za stvarno unaprjeđenje Luke”. No, nastavlja Obradović, interes Poljaka je obala Volujica duga 550 m sa skladišnim prostorom- silosom za žitarice “i naravno cjelokupna mehanizacija za obradu tereta koji se sada tamo rade”. "Nerealna je priča o pretovaru milion tona žitarica koje bi pretovarali preko postojećeg silosa kapaciteta 30.000 tona, a da bi se ostale količine skladištile u Nikšiću i naknadno dovozile na utovar u Panamaks brodove postojećim pretovarnim tornjem. Očigledno nije sagledana mogućnost pretovarnog tornja jer bi odmah primjetili da se zbog visine teleskopa mogu obrađivati samo brodovi manjeg kapaciteta, od kojih je najveći rađen u zadnjih deset godina ima ukupnu tonažu 20359 tona. To znači da se korekcijom teleskopa na dizalici " vjerovatno " se mogu obrađivati brodovi do 30.000 tona, koliko je i kapacitet samog silosa", napominje Obradović. On ovakav pristup ocjenjuje kao “pomalo čudan i neozbiljan za tako jake ponuđače” koji su izvršili sve moguće analize isplativosti, “ ako jesu uopšte”. "Radnici Luke nijesu imali priliku da kupe svoju firmu, jer bi u suprotnom to i uradili. Umjesto da prodaju ili daju besplatno, da bi se pokrenuo crnogorski brend, propale firme kao što su “Obod”, “Primorka”, “Radoje Dakić”… prodaju firmu koja opstaje i napreduje sa svojim znanjem, željom i upornošću zaposlenih. Ako se proda obala Volujica sa silosem; koliko će radnika biti uposleno, i što će biti sa preostalim dijelom Luke i finansiranjem ostalog dijela radnika ? Hoće li biti još neka prodaja sličnim investitorima koje bi se na veoma čudan način izvukli iz šešira neke Agencije", navodi pored ostalog Obradović.

"Država je za 2,1 miliona eura prodala DOO "Pomorski poslovi" koje je bilo u vlasništvu AD Luka Bar i taj novac dala turskoj kompaniji za rešavanje socijalnog programa. Nevjerovatno, ali istinito, da tako ekonomski zdravu cjelinu otuđujemo a sredstva od nje ulažemo za nečije druge interese, a ne u sopstvenu firmu Luku Bar", akcentuje Obradović.

Bonus video: