"Logotip brenda će se naći na proizvodima ili mjestima koji zaslužuju da budu simbol države"

Usvajanje Zakona o nacionalnom brendu očekuje se tokom ove godine, a logotip će biti predstavljen u svim opštinama u Crnoj Gori, kako bi upoznali potencijalne korisnike sa procedurom njegovog dobijanja, kao i sa značajem razvoja nacionalnog brenda
122 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2017. 14:45h

Na prvom Info danu o nacionalnom brendiranju koji je održan u nikšićkom Tehnopolisu saopšteno je da će privredni subjekti koji na proizvodima budu imali znak nacionalnog brenda Crne Gore imati veću vrijednost proizvoda na inostranom tržištu.

„Logotip nacionalnog brenda naći će se na onim proizvodima ili mjestima u Crnoj Gori i šire koji svojim kvalitetom zaslužuju da budu simbol države. Uslovi za korišćenje logotipa biće rigorozni i subjekti koji ga budu koristili moraće prethodno ispuniti određene kriterijume u smislu kvaliteta, kako bi im bilo omogućeno da, kroz logotip nacionalnog brenda, predstavljaju svojevrsni simbol države“, pojasnio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

Prema njegovim riječima proces nacionalnog brendiranja povećaće vrijednost proizvoda, njihov izvoz, ali i omogućiti veći priliv stranih direktnijh investicija i izgraditi dobar imidž države u svijetu.

„Očekujemo da će proces nacionalnog brendiranja donijeti koristi kako za građane, tako i za institucije i cjelokupnu državu. Cilj nam je da se Crna Gora u sljedećih deset godina nađe na listi prvih 50 država nacionalnih brendova“, kazao je Rabrenović.

Autor grafičkog rješenja znaka nacionalnog brenda Crne Gore, koje je izabrano na međunarodnom konkursu prošle godine, je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Kovač.

Prema riječima Rabrenovića znak simbolizuje Crnu Goru kao multikulturalno društvo sa hiljadugodišnjom tradicijom i sinomim je svega onog što u Crnoj Gori postoji.

Usvajanje Zakona o nacionalnom brendu očekuje se tokom ove godine, a logotip će biti predstavljen u svim opštinama u Crnoj Gori, kako bi upoznali potencijalne korisnike sa procedurom njegovog dobijanja, kao i sa značajem razvoja nacionalnog brenda.

“Značaj logotipa je veliki, jer to će omogućiti da država bude bolje prepoznata, vidljiva i da njenje prave karakteristike i vrijednosti budu vrednovane, da nas vide u pravom svijetlu. Mi smo jedan vrijedan i radan narod sa puno kvaliteta”, poručio je Rabrenović.

Prvi Info dan o nacionalnom brendu organizovalo je Ministarstvo ekonomije uz podršku Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis. Prisutnima su predstavljeni neki od proizvoda na kojima je apliciran znak nacionalnog brenda u svrhu njegove promocije, poput majica, čaša, olovki, loptica, magneta....

Galerija

Bonus video: