Banke kontrolišu dobar dio Porto Montenegra

Gotovi svi poslovni prostori u do sada izgrađenim objektima Porta, ali i zajednički djelovi tih zgrada, dati su kao zalog za vraćanje kredita bankama
114 pregleda 13 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.03.2017. 07:55h

Skoro svi poslovni prostori u elitnom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu opterećeni su hipotekama više banaka kojima kompanija Adriatic Marinas što gradi taj kompleks duguje novac, pokazuju podaci o teretima upisanim u evidenciju Uprave za nekretnine.

Iz lista nepokretnosti 2065 KO Tivat, vidi se da su gotovi svi poslovni prostori u do sada podignutim luksuznim rezidencijalno-poslovnim objektima Porta, ali i zajednički djelovi tih zgrada poput predvorja i stepeništa, neke garaže, mnogi pomoćni objekti, trafostanice, čak i zgrada Muzeja koju je prije 120 godina podigla Austro-Ugarska, dati kao zalog za vraćanje kredita.

Adriatic Marinas je proteklih godina od kada su njegov osnivač i bivši vlasnik Piter Mank i njegovi partneri, prekinuli da u tu firmu investiraju svoj svježi novac iz inostranstva, Porto Montenegro razvijao uzimajući kredite kod crnogorskih i stranih banaka.

Krediti su uzimani kod CKB, Hypo Alpe Adria (sada Adiko), Hipotekarne, ali i stranih banaka poput Erste&Steiermarkische iz Rijeke ili Podravske banke iz Koprivnice. Korisnici kredita su direktno Adriatic Marinas ili njegove kćerke-kompanije Lido Mar, PM Hotels, PM 1.9, PM 1.5....

Kao garanciju da će im novac biti vraćen, banke su upisale hipoteku na više desetina hiljada kvadrata atraktivnih nekretnina u tivatskom nautičkom centru kojima Adriatic Marinas ne može raspolagati, davati ih u zakup ili ih dalje opterećivati bez saglasnosti zajmodavaca.

Neke od tih nekretnina opterećene su dvostrukim, čak i trostrukim hipotekama.

Adriatic Marinas je proteklih godina uzimao dugoročne i kratkoročne kredite od 1,5 do čak 23,2 miliona eura koliko iznosi hipoteka kojom se njemački Lindner osigurao da će mu tivatska kompanija vratiti novac uložen u izgradnju hotela Regent.

Nakon Lindnera najveći kreditor Adriatic Marinasa je Erste banka iz Rijeke kod koje je 2013. uzet kredit od 15 miliona eura sa dospjećem 31. decembra 2025.

CKB banka je Portu prvo 2012. dala kredit od 1,5 miliona, da bi on kasnije bio transformisan u rivolving kredit od 3 miliona eura.

Kod Hipotekarne banke Podgorica zadužili su se 7,2 miliona, kod Hypo Alpe Adria 2,5 miliona, pa još 2 miliona, a kod njenog nasljednika Adiko banke takođe 2 miliona eura.

Pored ostaloga, sredstvo obezbjeđenja vraćanja kredita Adiko banke je zgrada Muzeja pomorskog nasljeđa Porto Montenegra - rekonstruisani objekat stare austro-ugarske pilane nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, izgrađen krajem 19. vijeka.

Hipotekama je opterećen i objekat u kome se nalazi međunarodna škola Knightsbridge.

Hypo banka je za „kratkoročni kredit“ sa rokom otplate od 12 mjeseci koji je Adriatic Marinas kod njih uzeo početkom prošle godine, hipoteku umjesto na poslovne prostore, stavila na tri luksuzna stana u Porto Montenegru.

Adriatic Marinas ima i dva kredita kod Podravske banke Koprivnica od 3 i 5 miliona eura, a zanimljivo je da je među kreditorima firme koja važi za omiljenog „stranog“ investirora Vlade jedna od crnogorskih državnih institucija - Investiciono razvojni fond.

IRF, kojim rukovodi funkcioner DPS-a Zoran Vukčević, sklopila je 13. avgusta 2015. sa firmom Lido Mar Ugovor o kreditu broj 05-13011-3744 / partija 0041102009817, kojim je tivatskoj kompaniji odobrila kredit od million eura, sa rokom vraćanja od 48 mjeseci i grejs periodom od pola godine.

Rok za vraćanje kredita ističe 20. februara 2020, a IRF se obezbijedio stavljajući hipoteku na poslovne objekte - restorane, kafee i krovnu terasu na bazenu Lido Mar u Porto Montenegru. Inače, IRF po Zakonu u toj državnoj finansijskoj instituciji, ima za cilj ekonomski razvoj Crne Gore “kroz podršku početnicima u biznisu, pokretanje novih investicionih ciklusa, podsticanje izvoza i ravnomjerni regionalni razvoj.

U javnosti je do sada bilo čestih prigovora na način na koji IRF dijeli kredite jer je ta ustanova sumnjičena da ih daje najčešće samo podržavaocima DPS-a i njenih koalicionih satelita.

Novi vlasnik Porta od maja 2016. je Državni investicioni fond Dubaija (ICD) koji je od Manka i njegovih partnera, preuzeo tivatski nautilčki centar za 210 miliona eura.

Bogataši ne plaćaju porez i stan direktora Rusala pod hipotekom

Podaci o teretima na nekretnine u Porto Montenegru otkrivaju i činjenice da mnogi vrlo imućni ljudi koji sebi mogu priuštiti skupe stanove u tom elitnom kompleksu, duguju novac državi na ime poreza.

Tako je jedan broj stanova stranaca u Porto Montenegru opterećen hipotekama koje je na njih stavila Opština Tivat, a koja od njihovih vlasnika godinama bezuspješno pokušava da naplati porez na nepokretnosti.

Iznosi tih potraživanja kreću se od nekoliko stotina do par hiljada eura.

Hipoteka je upisana i na stan Olega Muhamedšina, direktora za korporativni razvoj Rusala, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma u vlasništvu Olega Deripaske, bivšeg vlasnika KAP-a.

U evidenciji Uprave za nakretnine piše da je hipoteka na stan Muhamedšina u Porto Montenegru stavljena zbog Muhamedšinovog “poreskog duga u korist Crne Gore” od 2.816,03 eura.

Evidencija pokazuje i da je čuveni bankarski mangant Natanijel Rotšild koji je u međuvrememnu prodao stan u Porto Montenegru, upravo na tu nekretninu stavio zalogu septembra 2015, kao obezbjeđenje vraćanja kredita od 2,1 milion eura koji je uzet u Hipotekarnoj banci Podgorica.

Bonus video: