Hard diskont Laković: Grubo i neistinito nam je dodijeljena etiketa kriminalne grupe

"Neprovjerenim tvrdnjama direktno su napadnuta tri domaća privredna subjekta, bez razmišljanja kakve mogu biti posljedice po njih, a sve zarad nečijih dnevnih političkih ciljeva. Obrušavati se na ovakav način na nešto što je naše domaće, ne donosi korist nikome, a ponajmanje građanima"
640 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2017. 17:02h

Grubo i neistinito nam je dodijeljena "etiketa" krimalne grupe i želimo da našim građanima razjasnimo i opovrgnemo navode Demokratske Crne Gore, koje su svi mediji prenijeli, saopšteno je danas iz kompanije "Hard diskont Laković D.O.O".

Oni su reagovali povodom jučerašnjih navoda Demokratske Crne Gore u kojima je ta partija navela da su "Hard diskont Laković", "Investiciono razvojni fond" (IRF) i kompanija "Solo" sproveli višemilionsku prevaru.

"Neprovjerenim tvrdnjama direktno su napadnuta tri domaća privredna subjekta, bez razmišljanja kakve mogu biti posljedice po njih, a sve zarad nečijih dnevnih političkih ciljeva. Obrušavati se na ovakav način na nešto što je naše domaće, ne donosi korist nikome, a ponajmanje građanima. Koriste i terminologiju, koja je poznata ljudima koji rade u finansijskim institucijama, ali ne i laicima, i donese i zaključke da su oštećeni i država i građanstvo, vi nanosite ogromnu štetu domaćoj privredi. Iz vaših navoda se može zaključiti da smo mi nepovratno dobili neki novac od državnog fonda", navodi se u saopštenju "Hard diskont Laković".

Oni su dodali da žele da javnost čuje punu i pravu istinu, pa će pojasniti svoje poslovanje.

"IRF je finansijska institucija, kao što su i banke. Za trgovinske lance imaju ponudu plasiranja novca sa kamatom I troškovima obrade kredita (nešto vrlo slično kreditu). Znači, ne doniraju nam novac, već nam ga daju na kamatu, i to na jako kratak rok od 120 dana. Kamata je veća nego kod poslovnih banaka, a posebno stranih. Ovo možemo u svako doba dati na uvid. Sav novac, koji smo sa kamatom uzeli od IRF-a, uvijek vratimo prije isteka roka od 120 dana. Ništa nam nije dato pod bilo kakvim povoljnostima Ili bez nadoknade. Pozajmili smo novac sa kamatom za nabavku proizvoda kao jedinu namjenu, tako da država nije oštećena, već je naplatila svoj plasman novčanih sredstava. Na novac koji nam je pozajmljen i koji smo u cjelosti vratili, za kamate i obradu prošle godine smo platili skoro 200.000 eura. Toliko o tome da smo nekoga oštetili", kazali su iz Hard diskont Laković-

Poručili su i da je kompanija "Solo", koja posluje više od 22 godine, takođe domaća i jedva odolijeva napadima strane konkurencije.

"Naši potrošači su svjedoci da proizvode naše domaće kompanije kupuju po drastično nižim cijenama od uvoznih. HDL ima milionski promet sa proizvodima Sola koji 90% svoje proizvodnje plasira kroz HDL. U ugovoru, HDL se obavezuje da avansira proizvodnju Sola I time potpomogne povoljniju nabavku sirovina. Od prvoga dana našeg poslovanja mi radimo sa "Solom", a tako će i ostati, jer je ključni dobavljač u kategoriji papira. Od prometa vrijednog par desetina hiljada, podigli smo promet kompanije Solo za više od 10 puta. Opštim pravilima obavljanja IRF aranžmana poput ovih (dokument je javan i dostupan na sajtu IRF-a) jasno nam se daje za pravo da možemo dobijati sredstva za postojeća i buduća potraživanja, isporučenu ili ugovorenu robu. Imajući u vidu da je papirna sirovina poput berzanskih roba, čeka se idealan momenat za njenu nabavku. Pošto smo većinski kupac Sola, naš odnos je praktično partnerski, a mi smo uključeni i u nabavku sirovina", rekli su iz Hard diskont Laković.

Iz ove kompanije navode da su sva tri pomenuta privredna subjekta čisto domaća.

"Hard diskont Laković ima cilj da bude najeftinija trgovina u zemlji, a i van nje. Za razliku od zemalja iz okruženja, u Crnoj Gori su dominantni domaći lanci. Koliko je to dobro za standard građana, govori primjer susjedne države Srbije gdje nema domaćih lanaca, već su dominantno prisutni strani lanci i gdje su cijene daleko veće nego u našoj zemlji. Time je standard građana znatno ugrožen, s obzirom na to da najveći dio primanja odlazi na trgovine u radnjama prehrane. HDL je prepoznat kao “brana” od tih napada i divljanja sa cijenama. HDL je jedini lanac u našoj zemlji koji daje šansu ovim našim proizvodima, inače najprodavanijim u svojoj kategoriji, što nedvosmisleno govori da nijesmo pogriješili sto smo odabrali naš, a ne strani brend. HDL se svojim načinom vođenja posla, podržavanjem domaćih proizvođača i samostalnim uvozima roba multinacionalnih brendova, za sada uspješno brani od napada", kazali su iz ove kompanije.

Ističu da se Hard diskont Laković nalazi na bijeloj listi poreskih obaveznika, kao i da je jedna od najbrže rastućih kompanija u Crnoj Gori.

"Trenutno zapošljavamo oko 705 radnika, a do kraja godine zapošljavaćemo preko hiljadu, imajući u vidu da je u toku izgradnja dva trgovinska centra. Ponosni smo što su i naše domaće firme, koje su nas pratile, takođe i same porasle. Pošto nam niti jednom idejom niste pomogli, niti imali pozitivnih namjera, mi vas molimo da nas ostavite da radimo naš posao. Naša kompanija očekuje od vas i vaših kolega, koji imaju iskustvo u privredi, da nam daju konstruktivne savjete i ideje kako da unaprijedimo naše poslovanje na zadovoljstvo i korist svih", zaključuje se u saopštenju Hard diskont Laković.

Bonus video: