Novi kredit: 20 miliona Željeznici, 100 IRF-u

Radunović je kazao da će se novcem namijenjenim ŽICG unaprijedi infrastruktura i poboljšati bezbjednost u željezničkom saobraćaju
64 pregleda 6 komentar(a)
potpisivanje ugovora, Foto: Boris Pejović
potpisivanje ugovora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2017. 16:00h

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Crnoj Gori novih 120 miliona eura kredita od čega je 20 miliona namijenjeno državnom preduzeću Željeznička infrastruktura (ŽICG), a 100 miliona Investiciono -razvojnom fondu (IRF).

ŽICG garanciju za taj kredit dala je Vlada u čije ime je juče ministar finansija Darko Radunović potpisao Ugovor o garanciji. Isti ugovor su potpisali i potpredsjednik EIB-a Dario Skanapieko i direktor ŽICG Milan Čolaković.

Skanapieko i predsjednik Odbora dirtketora IRF -a Zoran Vukčević potpisao su finansijski ugovor za prvu tranšu kredita od 50 miliona eura od ukupno 100 miliona koliko je odobreno.

Radunović je kazao da će se novcem namijenjenim ŽICG unaprijedi infrastruktura i poboljšati bezbjednost u željezničkom saobraćaju.

“ Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 44,8 miliona eura i u skladu sa tim Komitet Investicionog okvira za Zapadni Balkan je odobrio investicioni grant u iznosu od 20 miliona eura, dok će za preostali iznos od 4,8 miliona eura izvori finasniranja biti definisani tokom perioda implementacije projekta.” istakao je Radunović, nakon potpsivanja ugovora.

On je objasnio da je projektom predviđena rehabilitacija pruge Bar-Podgorica-Vrbnica, sa ciljem da se uklone ograničenja brzine, poveća pouzdanost, smanje troškovi održavanja i poboljša bezbjednost u željezničkom saobraćaju.

Skanapieko je kazao da EIB podržava projekte koji doprinose unaprijeđenju infrastrukture i ekonomije.¸On je dodao da su od 2005. godine Crnoj Gori odobrili 600 miliona eura.

“Ugovorom sa IRF-om podržavamo sektor malih i srednjih preduzeća što je ključno za unaprijeđianje zapošljavanja” je Skanapieko.

Čolaković je kazao da će posvećeno raditi na realizaciji projekta, te da će kapipacite dokazati kroz rokove i ispunjavanje svih uslova ovih ugovora. Prema njegovim riječima, grejs period je šest godina, period otplate 25 godina, a kredit se može povlačiti u šest tranši, od kojih je najmanja tri miliona.

Vukćević je kazao da je novi ugovor sa EIB-om treći i da vjeruje da će brzo potpisan i druga tranša od 50 miliona eura.

„Ovo je treći aranžman između EIB-a i IRF-a, prvi je bio u iznosu od 50 miliona eura, drugi 70 miliona, a danas treći od 100 miliona. IRF sve obaveze prema EIB -u uredno i u rokovima servisira “, saopštio je Vukčević.

On je ocijenio da će od novog kredita najveću korist imati crnogorski preduzetnici kojima će ponuditi povoljne kreditne aranžmane i omogućiti što više novih radnih mjesta i dodatno stimulisati zapošljavanje mladih ljudi.

Bonus video: