OT Logistics: Zadržaćemo sve radnike i poštovati kolektivne ugovore

Ukupan iznos obaveznih investicija u Luci Bar iznosiće 14 miliona eura
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.03.2017. 13:56h

Poljska kompanija OT Logistics, koja je zaključila pregovore sa Tenderskom komisijom za privatizaciju o kupovini akcija Luke Bar i Montecarga, obavezala se da u trogodišnjem periodu zadrži sve radnike, u potpunosti ispoštuje kolektivne ugovore kompanija i prava manjinskih akcionara.

Iz OT Logisticsa je saopšteno da je, nakon održanih pregovora, dogovoreno da ta kompanija izdvoji 8,52 miliona eura za paket od 30 odsto akcija Luke Bar, koji uključuje pravo upravljanja, što predstavlja povećanje cijene od 20 odsto u odnosu na inicijalnu ponudu.

Ukupan iznos obaveznih investicija u Luci Bar iznosiće 14 miliona eura.

“Zaključna cijena za 51 odsto akcija Montecarga iznosi 2,5 miliona eura, uz obavezu realizacije trogodišnjeg investicionog plana od 3,45 miliona EUR, odnosno 700 hiljada eura više u odnosu na prvobitnu ponudu OT Logisticsa”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, u cilju modernizacije kompanije, OT Logistics planira da obezbijedi dvije nove lokomotive putem lizinga, u okvirnom iznosu od sedam miliona EUR. Takođe je dogovoreno da će OT Logistics u potpunosti poštovati kolektivne ugovore obje kompanije i da će zadržati sve zaposlene, odnosno da neće biti tehnoloških viškova, osim u slučaju dobrovoljnih odlazaka na zahtjev zaposlenih.

Iz kompanije je saopšteno da investiranja u Luku Bar i Montecargo predstavljaju dio razvojne strategije OT Logisticsa u cilju jačanja tržišne pozicije na Balkanu i kreiranja transportnog koridora sjever-jug putem povezivanja pomorskih luka na Baltičkom i Jadranskom moru.

Izvršni direktor OT Logisticsa, Zbignjev Novik, kazao je da su u kompaniji zadovoljni zbog uspješnog okončanja pregovora sa Tenderskom komisijom u Crnoj Gori.

“Planirana kupovina akcija u Luci Bar i Montecargu je važan korak u našoj strategiji rasta i ekspanzije u jugoistočnoj Evropi. Planiramo da kroz modernizaciju poslovanja, investicije i povećanje broja korisnika značajno povećamo obim pretovara u Luci Bar i od nje napravimo veliki regionalni transportno-logistički centar”, rekao je Novik.

On je naveo da je oduševljen Crnom Gorom i srećan što će ta prelijepa zemlja biti novi dom njihove kompanije.

“Daćemo sve od sebe da našim poslovanjem utičemo na bolje privredne rezultate cjelokupne crnogorske privrede i unaprijeđenje životnog standarda građana”, dodao je Novik.

OT Logistics je poljska kompanija sa preko 70 godina iskustva i najveći je lučki operater u Poljskoj i južnom Baltičkom moru, kao i lider u riječnom saobraćaju. U 2015. godini kompanija je ostvarila konsolidovane prihode u iznosu od 175 miliona EUR. Kompanija je listirana na Varšavskoj berzi i posluje potpuno transparentno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Bonus video: