Državu zadužili i kod Prve banke

Ministri javne uprave i sporta Suzana Pribilović i Nikola Janović imenovani su za članove Savjeta za pripremu i praćenje turističkih sezona
84 pregleda 22 komentar(a)
Sjednica, Foto: Gov.me
Sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.03.2017. 20:10h

Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo finansija za potrebe budžeta uzme kredit kod Prve banke od 15 miliona eura po kamatnoj stopi od 3,9 odsto uz šestomjesečni euribor. Ministarstvo, na čijem je čelu Darko Radunović koji je na poziciju ministra finansija došao iz Prve banke, kredit će uzeti na period od pet godina.

Ovogodišnjim budžetom planirano je da se država zaduži ukupno 450 miliona. Od te sume Vlada se do juče zadužila 35 miliona eura kod domaćih banaka. Uzeta su tri kredita i to kod Sosiete ženeral Montenegro banke (15 miliona), NLB (15 miliona) i Komercijalne (pet miliona), sve uz kamatu od 3,9 odsto. Ukupna kamata za sva četiri kredita biće oko pet miliona.

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, a bitna novina je da je skraćen rok za podnošenje ponuda vlasniku sa 15 na sedam dana. Pomoćnik ministra finansija za državnu imovinu Milanka Otović kazala je da je precizirano da se mogu eksproprisati nepokretnosti radi izgradnje objekata ili izvođenja radova od javnog interesa. Ona je navela i da se izmjene usklađuju sa Zakonom o upravnom postupku čija primjena počinje 1. jula.

Ministri javne uprave i sporta Suzana Pribilović i Nikola Janović imenovani su za članove Savjeta za pripremu i praćenje turističkih sezona.

Utvrđen je akcioni plan za implementaciju preporuka DRI iz izvještaja o reviziji završnog računa budžeta za 2015.

Vlada je dala saglasnost firmama “PM 1,5” i PM hotels, u vlasništvu Adriatik Marinasa, da mogu svoje zgrade u marini Porto Montenegro staviti pod hipoteku za kredite za nastavak gradnje. Saglasnost je bila potrebna jer je to zemljište u državnoj svojini. PM hotels je pod hipoteku stavio hotel Regent. Kreditor u oba slučaja je njemački Lindner. Vlada dala saglasnost Opštini Bijelo Polje da se kod Prva banke zaduži za 1,05 miliona eura kako bi održala likvidnost. Novac će biti vraćan preko Egalizacionog fonda.

O radnom vremenu 23. marta

Vlada je za sedam dana odložila izjašnjenje o izmjeni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Tim izmjenama treba da se definiše da li će državna uprava (Vlada, ministarstva, uprave, direkcije...) raditi od 7 do 15 ili 7.30-15.30 časova ili će ostati kao sada.

Ako Vlada 23. marta odobri napuštanje aktuelnog radnog vremena od 9 do 17 sati, novo bi se primjenjivalo sa prelaskom na ljetnje računanje vremena, odnosno od 26. marta.

Inicijativu o promjeni radnog vremena pokrenuo je prije tri godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Doprinosi za zdravstvo i na ugovor o djelu

Vlada je usvojila predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim je, između ostalog, navedeno da će se na isplate naknada na osnovu ugovora o djelu i autorskim pravima obračunavati doprinos za zdravstveno osiguranje od 12,8 odsto na bruto iznos te naknade.

To će važiti za “lica koja obavljaju poslove po osnovu ugovora o djelu, odnosno poslove po osnovu autorskog ugovora, kao i poslove po osnovu drugih ugovora po osnovu kojih za izvršeni posao ostvaruju naknadu”. Sada se na ove naknade obračunava samo porez od devet odsto, zbog čega su ih poslodavci često zloupotrebljavali kako bi jeftinije angažovali radnike.

Bonus video: