Oprema i mašine za 80.000 eura

Stečaj u Zavodu otvoren je u novembru 2015, a Privredni sud je u septembru prošle godine donio rješenje o bankrotu
115 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za građevinske materijale i geotehniku, Foto: Svetlana Mandić
Zavod za građevinske materijale i geotehniku, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.03.2017. 19:19h

Dio imovine nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA) prodat je po cijeni od oko 80 hiljada eura.

Stečajni upravnik Dragan Smolović rekao je “Vijestima” da je riječ o vozilima, dijelu opreme i mašini za bušenje bunara.

On je kazao da će se u utorak znati ime kupca, kada bude donijeta konačna odluka.

“Pristiglo je 13 ponuda, a za ostalu imovinu nije bilo zainteresovanih kupaca. Do kraje naredne sedmice raspisaću novi oglas”, rekao je Smolović.

Cjelokupna imovina preduzeća na trećem oglasu bila je ponuđena po cijeni od 1,39 miliona, pet odsto manjoj u odnosu na prethodni oglas, odnosno za 400 hiljada manje u odnosu na procijenjenu vrijednost, kolika je bila i početna cijena prvog oglasa.

Stečaj u Zavodu otvoren je u novembru 2015, a Privredni sud je u septembru prošle godine donio rješenje o bankrotu, nakon što je odbor povjerilaca odbacio plan reorganizacije koji je predao Božidar Vučinić, jedan od trojice većih akcionara i bivši izvršni direktor tog preduzeća.

Oko 50 povjerilaca prijavilo je potraživanja od 2,28 miliona eura, a ZIGMA najviše duguje bankama, 1,9 miliona (Komercijalna banka potražuje blizu 886,5 hiljada, Prva banka nešto preko 716 hiljada, a Hipotekarna 300 hiljada eura). Priznata potraživanja za radnike iznose 114,8 hiljada eura.

Većinski vlasnik firme do sredine 2015. godine bio je Staniša Bakrač, koji je, nakon petnaestak godina gazdovanja, prodao udio. Nakon toga firmu je preuzela nikšićki Flemer stone, a Vučinić je jedan od vlasnika. Stečaj u firmi, koja je zapošljavala tridesetak radnika, uveden je na zahtjev Flemer stona.

Bonus video: