Za Luku Bar cijenu povećali 20 odsto

Za 30 odsto akcija Luke Bar Poljaci sada nude 8,5 miliona eura. Ponuda za 51 odsto akcija Montekarga ostala 2,5 miliona eura
169 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.03.2017. 14:44h

Poljska OTL grupacija povećala je u pregovorima sa Tenderskom komisijom cijenu za 30 odsto akcija Luke Bar sa 7,1 milion na 8,5 miliona eura ili 20 odsto. Ponuda za 51 odsto akcija Montekarga vrijedna 2,5 miliona eura nije promijenjena.

Predstavnici Tenderske komisije razgovarali su juče u Podgorici sa predstavnicima OTL-a, koji su se sreli takođe sa predstavnicima menadžmenta i radnika dviju kompanija.

Jedan od učesnika jučerašnjih razgovora kazao je “Vijestima” da iako je kupoprodajna cijena za akcije Luke Bar povećana sa 41,69 na 50 centi po dionici, OTL je trogodišnje investicije smanjio sa inicijalnih 17 na 14 miliona eura.

“Ovo iz razloga što im je naknadno rečeno da je prihod od upotrebe obale prihod budžeta, a ne Luke, a računali su na taj prihod kada su pripremali ponudu”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Iz Tenderske komisije juče je saopšteno da će koncesionar biti obavezan da, u skladu sa ugovorom o koncesiji koji se priprema, plaća koncesionu naknadu za koju se predviđa da će iznositi 500.000 eura fiksno na godišnjem nivou kao i dodatno varijabilni dio naknade, koji zavisi od obima budućeg prometa.

“Ugovorom o kupoprodaji je predviđeno značajno povećanje obima pretovara tereta u Luci Bar i ukoliko dođe do odstupanja u odnosu na iznose planirane u Biznis planu za više od 30 odsto, to predstavlja osnov za raskid ugovora”, rekli su iz Tenderske komisije.

Izvor “Vijesti” kazao je da predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović juče nije “dozvolio da se priča o nezakonitosti postupka” privatizacije uprkos većem broju javno saopštenih zamjerki da je tender za prodaju akcija Luke Bar objavljen u međunarodnoj štampi sa zakašnjenjem od mjesec i po, ili svega 19 dana prije otvaranja jedine pristigle ponude.

“Pitanje je da li Poljaci znaju da je postupak nezakonit”, kazao je izvor “Vijesti”.

Predstavnici Sindikalne organizacije Luke Bar koju predvodi Savo Nikotić saopštili su “Vijestima” da im je potvrđeno da će OTL poštovati Kolektivni ugovor tokom tri godine, a nakon toga će imati pravo na izmjene.

Oni su istakli da su jasno poručili investitoru iz Poljske “da nije dobrodošao”. Tvrde da nijesu dobili odgovore na pitanja o povećanja zarada saglasno povećanju prihoda, stambenoj politici, kompleksu silosa, kao ni na pitanje da li je za trenutni obim pretovara u Luci optimalan broj radnika ili ima viška.

“Ostalo je nejasno kako će povećati promet kada planiraju da rade sa klijentima sa kojima Luka već pregovora ili već radi: Željezara Smederevo, MSK, Uniprom”, rekli su iz sindikata.

Iz Tenderske komisije saopšteno je da su pregovori sa OTL-om juče završeni.

Za Montekargo povećali iznos investicija, sindikat nezadovoljan

Šef Sindikata Montekarga Milenko Klikovac koji je juče ujutro razgovarao sa predstavnicima Tenderske komisije i poljske OTL grupacije izašao je nezadovoljan sa sastanka. „Razočarani smo njihovom neozbiljnom ponudom. Ni cent ne žele da povećaju kupoprodajnu cijenu za 51 odsto, već su ostali sa cijenom od 2,5 miliona, a nijesu ni pročitali naš Kolektivni ugovor prema kojem danom preuzimanja plata za 263 radnika treba mjesečno da se poveća za iznos od 80.000-100.000 eura“, istakao je Klikovac. Dodaje da im je rečeno da investitor nema nove lokomotive koje bi angažovao već će morati da ih uzmu na lizing. Iz Tenderske komisije je saopšteno da su investicije u Montekargo prema obavezujućem Investicionom programu za period od tri godine, povećane sa 2,55 miliona na 3,45 miliona eura.

Bonus video: