"Prodaja Luke Bar nelegalna, prekršena je uredba"

Iz IDC-a najavili organizovano djelovanje ako se privatizacija Luke ne obavi legalno. Podržavaju zahtjev da se tender poništi
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.03.2017. 16:36h

Međunarodni savjet dokera (IDC) upozorio je da je važeća Uredba o prodaji akcija i imovine prekršena u slučaju Luke Bar, jer nakon objavljavanja tendera u međunarodnoj štampi 2. decembra stranim investitorima nije ostavljen minimalan rok od mjesec za pripremu ponude. Podsjećaju da je ponuda za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar otvorena 21. decembra.

Oni su u novom pismu predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću naveli da je proces privatizacije Luke Bar nelegalan.

“Skrenuta nam je pažnja da je Vlada Crne Gore objavila javni poziv za učešće na tenderu za privatizaciju Luke Bar kroz prodaju akcija. Poziv za učešće na tenderu o prodaji 30 odsto akcija Luke Bar je objavljen u međunarodnom listu Financial Times International 2. decembra 2016”, kazali su iz IDC-a.

Procedura javnog oglašavanja tendera je regulisana Uredbom. Njom je propisano da se proces pripreme i podnošenja ponuda sprovodi u periodu od jednog do tri mjeseca (Član 14, Stav 1). Takođe se propisuje da je dužnost objaviti tender u najmanje jednom od vodećih dnevnih listova, u svjetskoj štampi i na internetu (Član 15, Stav 2).

U pismu koje su potpisali generalni koordinator IDC-a Jordi Aragunde Miguens i koordinator za Evropu Ethoni Tetard, navodi se da je Tenderska komisija privukla ponuđače smanjenjem uslova za učešće na tenderu, umjesto da to postigne objavljivanjem tendera u međunarodnoj štampi.

“Ova činjenica dokazuje da je proces privatizacije Luke Bar nelegalan. IDC stoga podržava Sindikat Luke Bar u njihovom zahtjevu da se tender poništi. IDC je spreman da napravi korake kako bi osigurao da se proces privatizacije obavi legalno, a neuspjeh u ovoj namjeri će za posljedicu imati organizovano djelovanje”, zaključili su u pismu Miguens i Tetard.

Bonus video: