Bivši radnici Rudnika boksita odlučili: Čekaju odluku Privrednog suda oko placa

Iz kompanije Ambijent AGM je saopšteno da nemaju ništa protiv bivših radnika Boksita, već da su samo htjeli da naplate potraživanja
0 komentar(a)
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.03.2017. 16:33h

Bivši radnici Rudnika boksita odlučili su da sačekaju odluku Privrednog suda oko placa na kome je trebalo da bude sagrađeno deset zgrada pa će nakon toga donijeti odluku o daljim potezima. Ukolilo odluka bude nepovoljna po njih riješeni su da plac brane, kako rekoše svim raspoloživim sredstvima, a ne bježe ni od razapinjanja šatora i danonoćnog boravka na placu.

Pomenuti plac firma Ambijent AGM nedavno je dobila nakon šest neuspjelih prodaja a po osnovu potraživanja koja sa kamatama i troškovima iznose 171.978 eura. Radnici za situaciju u koju su se našli krive Samostalni sindikat i tadašnje rukovodstvo Boksita. Rudnici u stečaju su željeli da zaustave prodaju placa i pred Privrednim sudom su pokrenuli postupak oko dokazivanja prava vlasništva nad pomenutim placem koji su ustupili Samostalnom sindikatu za gradnju stanova. Odluka je trebalo da bude donesena danas a kako rekoše radnici, koji su se okupili na placu, rečeno im je da je ista poslata poštom pa očekuju da naredne sedmice saznaju njen ishod.

Plac, od preko 18.700 kvadrata, firma Ambijent AGM je dobila za skoro 90 odsto nižu cijenu u odnosu na procijenjenu vrijednost koja je u prvoj polovini 2015. godine iznosila 1,7 miliona eura ili oko 93 eura po kvadratu. Pomenutu firmu Samostalni sindikat je angažovao da uradi projekat za stambeni blok od deset zgrada i 320 stanova. Kamen temeljac je postavljen 2008. za Dan rudara, a zgrade još uvijek stoje samo u projektu. Za projekat Ambijentu je plaćen dio novca, a ostatak, od 123.000 eura je sa kamatama porastao na skoro 172 hiljade po osnovu kojeg će plac biti preuzet od pomenute firme. Pored firme Ambijent od prodaje sindikalnog placa potraživanja su zrebalo da naplate i bivši radnici Boksita, Rašo Čivović, 15.115 eura, i Radoman Batrićević, 6.860 eura.

Iz kompanije Ambijent AGM je saopšteno da nemaju ništa protiv bivših radnika Boksita, već da su samo htjeli da naplate potraživanja.

“Samostalni sindikat Rudnika Boksita prvo nije htio da plati ono što nam je po ugovoru dužan, a sada, kada smo uspjeli da se naplatimo, osporavaju ono što je urađeno po slovu zakona. Radnici nemaju problema sa nama nego sa onima koji su rukovodili sindikatom”, saopštili su iz te kompanije i poručili da su bili prinuđeni da sudskim putem naplate ono što su radili za potrebe Sindikata.

“Adresa na koju mogu da se žale definitivno nije Ambijent AMG. Nije nam bio cilj da preuzmemo zemljište nego do naplatimo dug od Samostalnog sindikata Rudnika Boksita”, kazali su iz Ambijent-a.

Bonus video: