Sud da pokrene stečaj u Sindčelu

Sindčel za poreze i doprinose na zarade, prema podacima sa crne liste Poreske uprave od 1. februara, duguje 384.857 eura
51 pregleda 0 komentar(a)
Sindčel, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Sindčel, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.03.2017. 15:53h

Poreska uprava podnijela je Privrednom sudu predlog za pokretanje stečaja u nikšićkom preduzeću Sindčel , nakon što, kako je saopšteno, prethodno preduzimanim mjerama prinudne naplate nije bilo moguće naplatiti poreski dug od 198.656 eura.

“Navedeni iznos odnosi se na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate, kojima Poreska uprava nije uspjela naplatiti dug, a u međuvremenu su dospjele i ostale obaveze ovog poreskog obveznika”, istakli su iz Poreske uprave.

Napominju da u cilju efikasnog upravljanja poreskim dugom, mjera predlaganja otvaranja stečajnog postupka biće preduzimana kao posljednja mjera za obezbjeđenje potraživanja prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema svim obveznicima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

Sindčel za poreze i doprinose na zarade, prema podacima sa crne liste Poreske uprave od 1. februara, duguje 384.857 eura. Prema podacima Centralne banke od 28. februara, preduzeću je blokiran račun 954 dana na iznos od 185.888 eura.

U okviru Sindčela posluje istoimeni hotel i pozorišna sala Scena 213, na kojoj se održavaju brojni kulturno-zabavni programi i koju koristi opštinski Centar za kulturu.

Objekat je nekada pripadao Željezari, ali je prilikom privatizacije fabrike objekat uzelo Ministarstvo finansija na račun garancija, jer je Vlada dala Željezari novac za socijalni program.

Poreska uprava je 20. februara predložila otvaranje stečaja u pet preduzeća koja državi duguju 3,22 miliona eura za poreze.

Predloženo je uvođenje stečaja za Galeniku Crna Gora zbog duga od 1,5 miliona eura, Pelagoniju (dug 584 hiljade eura), Montemal (dug 432 hiljade), M&P engineering (352 hiljada eura), kao i za M grupu zbog duga od 347 hiljada eura.

Bonus video: