Bivši radnici: Branićemo jedino što je preostalo od Boksita

Vitomir Krulanović je kazao da je prošle godine cijena kvadrata pomenutog placa iznosila 95 eura, a da je sada svedena na 9,2 eura
2 komentar(a)
plac, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
plac, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.03.2017. 17:03h

Bivši radnici nikšićkog Rudnika boksita riješeni su da spriječe prodaju placa koji je bio namijenjen za gradnju deset stanova, a koji je prije nekoliko dana kupila firma Ambijent AGM za potraživanja (sa kamatama i troškovima) od 171.978 eura. Oni su se okupili na pomenutom placu i poručili nadležnima da će, kako rekoše, jedino što im je preostalo od firme za koju su radili po 30 i više godina braniti svim raspoloživim sredstvima. Za situaciju u koju su se našli krive Samostalni sindikat i tadašnje rukovodstvo Boksita.

Plac, od preko 18.700 kvadrata, prodat je za skoro 90 odsto nižu cijenu u odnosu na procijenjenu vrijednost koja je u prvoj polovini 2015.godine iznosila 1,7 miliona eura (oko 93 eura po kvadratu). Nakon šest propalih prodaja plac je prodat po cijeni od oko 9,2 eura po kvadratu.

Božidar Đilas je podsjetio da su u martu 2008.godine Samostalni sindikat i tadašnji izvršni direktor Boksita Igor Kisenkov potpisali ugovor sa firmom Ambijent da uradi projekat za deset zgrada koje će biti izgrađene na tom placu. Kamen temeljac je postavljen te godine za Dan rudara, a zgrade još uvijek stoje samo u projektu.

“Firmi Ambijent su za izradu projekta ostali dužni oko 125 hiljada. Sudski izvršitelj sada hoće da proda plac po cijeni po 9,2 eura da bi namirili tu firmu i dva radnika Boksita. Riječ je o pljački oko 265 ljudi. koji su radili po 30 i više godina i nijesu riješili stambeno pitanje”, kazao je Đilas.

Vitomir Krulanović je kazao da je prošle godine cijena kvadrata pomenutog placa iznosila 95 eura, a da je sada svedena na 9,2 eura.

“Ako treba ovi radnici će da plate po 9,2 eura za kvadrat placa. Sleduje nas po 82 kvadrata, to je oko 800 eura. Svi ćemo dati po 800 eura da ovo ostane naše”, poručio je Milenko Eraković.

Firma Ambijent projektovala je za potrebe Samostalnog sindikata Boksita stambeni blok od deset zgrada i 320 stanova. Za projekat je plaćen dio novca, a ostatak, od 123.000 eura je sa kamatama porastao na skoro 172 hiljade po osnovu kojeg će plac biti preuzet od pomenute firme.

Rudnici boksita u stečaju željeli su da zaustave prodaju placa i pred Privrednim sudom je pokrenuta parnica oko dokazivanja prava vlasništva nad pomenutom parcelom. Oni su tu parcelu svojevremeno ustupili Samostalnom sindikatu, a presuda će biti donesena do 17.marta.

Pored firme Ambijent od prodaje sindikalnog placa potraživanja su trebalo da naplate i bivši radnici Boksita, Rašo Čivović, 15.115 eura, i Radoman Batrićević, 6.860 eura.

Radnici Boksita su novo okupljanje zakazali za petak, kada će donijeti odluku o daljim potezima.

Bonus video: