Platiće Acu Đukanoviću i A2A berzansku cijenu?

Mijović smatra da kašnjenje u izboru konsultanta za procjenu akcija Rudnika navodi na zaključak da ga neće ni angažova t i
100 pregleda 4 komentar(a)
Skupština akcionara EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Skupština akcionara EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.03.2017. 17:45h

Elektroprivreda (EPCG) još nije izabrala konsultanta koji treba da procijeni vrijednosti akcija Rudnika uglja Pljevlja, na osnovu čega bi EPCG mogla da donese konačnu odluku o ponudi A2A i Aca Đukanovića.

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da nadležna direkcija EPCG priprema relevantnu dokumentaciju kako bi kroz sistem nabavki obezbijedila najpovoljniju ponudu za izbor konsultanta, koji će procjeniti akcije Rudnika uglja.

“Kada sva potrebna dokumenta budu precizirana, a u skladu sa praksom i obavezama, poziv će biti objavljen na svim nadležnim adresama gdje se mogu vidjeti svi detalji vezani za pružanje ove vrste usluge”, naveli su iz EPCG.

Skupština akcionara EPCG je 31. januara ove godine usvojila odluku da razmotri predlog akcionara Rudnika A2A i brata bivšeg premijera, o otkupu većinskog paketa 51,69 odsto akcija pljevaljske kompanije po cijeni od 6,5 eura. A2A posjeduje 39,49 odsto, a Đukanović 12,2 odsto akcija Rudnika uglja.

Angažovani konsultant prema prvobitnoj agendi trebalo je da akcije Rudnike procijeni do 15. marta, a EPCG konačnu odluku donese na vanrednoj skupštini 31. marta. Kako stvari stoje ti rokovi biće značajno prolongirani.

“Nakon što menadžment društva, u okviru svojih nadležnosti, angažujući kvalifikovanog konsultanta, sagleda pomenutu ponudu i pripremi odgovarajući materijal, uslijediće konačno izjašnjenje nadležnih kompanijskih organa EPCG”, dodali su iz EPCG.

Ekonomski analitičar Dejan Mijović smatra da je indikativno da EPCG još nije raspisala konkurs za konsultanta, iako je Skupština akcionara još 31. januara naložila da se to hitno uradi radi provjere opravdanosti zahtjeva A2A i Aca Đukanovića.

“Najnoviji revizorski izvještaj ukazuje da bi procjenjivač mogao zaključiti da akcije Rudnika imaju mnogo nižu ili nikakvu vrijednost zbog velikih obaveza društva, kako vidljivih tako i onih koje je potrebno dodatno analizirati”, istakao je Mijović.

Dodaje da imajući u vidu da su uslovi izlaska A2A iz Crne Gore nakon “dugih i mukotrpnih” pregovora praktično već ugovoreni u vladinim kabinetima i da ovakav ishod stoga ne bio poželjan, veliko kašnjenje u angažovanju konsultanta navodi na zaključak da do njega neće ni doći.

“Dvije strane bi se, na primjer, mogle dogovoriti da se primijeni član 17 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, prema kojem procjena vrijednosti Rudnika ne bi bila neophodna. Otkupna cijena akcije utvrdila bi se na osnovu najviše cijene postignute na berzi u posljednjih deset mjeseci, uz dodatni uslov da se akcijama trgovalo najmanje 15 dana u periodu od tri mjeseca prije objave ponude za preuzimanje”, objasnio je Mijović.

Akcijama Rudnika se u posljednje vrijeme trguje skoro svaki dan, a najviša cijena od pet eura je, dodaje Mijović, postignuta nakon objelodanjivanja ponude A2A i Đukanovića, pa bi ih po toj cijeni EPCG mogla otkupiti i od ostalih manjinskih vlasnika. “S obirom na stanje Rudnika, ta ili neka viša cijena koja bi se formirala nakon rasta 'tražnje' na berzi, bi vjerovatno bila 'prihvatljiva' sadašnjim vlasnicima akcija Rudnika, ali ne i EPCG. To vjerovatno neće biti problem novom bordu EPCG, kojeg odnedavno čine bivši direktori Prve banke i visoki funkcioneri DPS-a”, zaključio je Mijović.

Miličković: Strahuju od prijava i stečaja u Rudniku uglja

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković kaže da je ponuda dva akcionara - A2A i građanina Aca Đukanovica po sadržini “nepristojna, nedozvoljena i prijeteća”, da je izazvala smjenu domaćih članova borda EPCG na čelu sa Srđanom Kovačevićem kao i pet krivičnih prijava protiv A2A i N.N. lica od Demosa, DF-a, SPICG, grupe građana "Za nas" i NVO MANS. Miličković očekuje da specijalni tužilac Milivoje Katnić objedini sve prijave u jedan predmet.

“Sve ovo je uticalo da naručeni novi bord EPCG zastane sa daljim aktivnostima. Na margini ovih događanja grupa građana 'Za nas' prepoznala je umiješanost i logističku podršku Poreske uprave i njenog direktora Miomira M. Mugoše, da se nanese ogromna šteta građanima koji bi u finalu platili oko 90 miliona eura kroz povećanje cijene elektricne energije. PU i njen direktor čine velike napore da ne naplate 14 miliona od dužnika Rudnika kroz neminovni stečaj, jer bi se u protivnom čitav scenario pljačke urušio prije njegove realizacije”, smatra Miličković .

I pored saznanja da su prodavci akcija Rudnika, kako je kazao, izuzetno moćne ličnosti i da “sve mogu u privatnoj državi”, on misli da će za sada odustati od ove namjere.

“Za odluku da odustanu pomoći će im i saznanje da ne mogu naći savjetnika koji će se usuditi da negira nalaze nezavisnog revizora, koji je našao da

je Rudnik ima gubitak od 60 miliona eura. Dakle, 'pojeo je samoga sebe', nijesu ostali ni dugmići”, zaključio je Miličković .

Bonus video: