Poravnanje važi i za ostale radnike

Ako Vlada ne ispoštuje ono što traže advokati, oni prijete novom tužbom protiv države pred redovnim sudom
233 pregleda 4 komentar(a)
Radoje Dakić protest radnika, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić protest radnika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2017. 19:21h

Advokat 250 bivših radnika "Radoja Dakića" koji čitavu deceniju iščekuju naplatu potraživanja, Branislav Ćupić očekuje da će država ozbiljno pristupiti rješavanju tog problema jer će u suprotnom vrlo brzo morati podnijeti novu tužbu kako bi zaštitili prava svojih klijenata.

On podsjeća da priznanje potraživanja države za pet bivših radnika „Radoja Dakića“ ima snagu pravosnažne presude i takva je praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Odredbe iz te presude o prijateljskom poravnanju imaju sva dejstva presude donijete u kontradiktornom postupku. To znači da se u istovjetnim slučajevima mora postupiti na isti način. Po Ustavu Crne Gore svi građani su jednaki i presuda kod naših redovnih sudova zasnovana je na jednakosti građana“, rekao je "Vijestima" Ćupić.

Skoro 1.800 bivših radnika po osnovu pravosnažne presude više od deceniju potražuju sa kamatama više od 50 miliona eura. Poslije skoro sedam godina iščekivanja po osnovu poravnanja pred sudom u Strazburu pet bivših radnika, koje zastupa advokatska kancelarija "Prelević" dobili su ukupno oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Ćupić je kazao da je evidentno da država nije postupala u skladu sa zakonom, a radnici su bili onemogućeni u naplati svojih potraživanja.

"Narednih dana svi advokati koji zastupaju radnike konsultovaće se i najprije napraviti jednu kolektivnu predstavku prema Vladi CG, da pokušamo da se dogovorimo oko načina i dinamike isplate... U suprotnom, ustaćemo novom tužbom pred redovnim sudom“, istakao je Ćupić i naveo da je predstavnica koja zastupa Crnu Goru pred Evropskim sudom izjavila nedavno da je pet bivših radnika za koje je donijeta presuda već isplaćeno.

Ćupić smatra da je velika greška države bilo pokretanje stečaja u „Radoje Dakiću“ 19. decembra jer taj postupak u krajnjem može voditi samo što „jeftinijoj prodaji“ imovine iako će potraživanja prema bivšim vlasnicima na kraju morati da budu isplaćena.

Na odluku Privrednog suda o pokretanju stečaja Ćupić se u ime svojih klijenata žalio Apelacionom sudu dovodeći u pitanje aktivnu legitimaciju Poreske uprave da pokreće ovaj postupak, ali i osporavajući visinu nenaplaćenih poreskih potraživanja u iznosu od 10,8 miliona eura, budući da nenaplaćena poreska potraživanja poslije pet godina zastarijevaju.

Raspopović: Svako će biti isplaćen

Advokat Veselin Raspopović koji zastupa oko 700 bivših radnika „Radoja Dakića“ koji imaju prioritet u naplati potraživanja po osnovu neisplaćenih 77 mjesečnih zarada smatra da će svaki od njegovih klijenata biti isplaćen, kroz stečaj ili izvršni postupak.

"Založna prava povjerilaca su koncentrisana na imovini od oko 200.000 kvadrata. Nemam nikakve bojazni da će se moji klijenti naplatiti, a trebalo bi to da važi i za klijente advokatske kancelarije „Prelević“. Za ostale, čisto sumnjam“, naveo je Raspopović.

On očekuje, ipak, da će se država potruditi da se što bolje valorizuje hipotekovana imovina, a povjerioci namire.

On je objasnio da bivši radnici svoja potraživanja nijesu mogli prinudno naplatiti iz budžeta jer je tužena strana bilo preduzeće „Radoje Dakić“, a ne država.

Bonus video: