Apelacioni sud presudio na štetu malih akcionara Eurofonda

Privredni sud prvobitno presudio u korist akcionara koji su tražili da im se isplati oko 23 hiljade
157 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Apelacioni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.05.2018. 19:26h

Apelacioni sud poništio je jednu, a preinačio drugu presudu Privrednog suda donijetu prvobitno u korist tri nesaglasna akcionara Eurofonda iz Nikšića, koji su sudski tražili isplatu vlasničkog udjela u ukupnom iznosu od blizu 23 hiljade eura.

Obje presude donijelo je tročlano vijeće Apelacionog suda u kojem su arbitrirale sudije Nevenka Popović, Milić Međedović i Lidija Ivanović.

Problem su bili pogrešno postavljeni tužbeni zahtjevi jer se tužbama tražila isplata vlasničkog uloga od prvotuženog društva za upravljanje fondom Euroinvesta i drugotuženog Eurofonda.

Vrhovni sud je, međutim, još polovinom juna prošle godine zauzeo stav da se isplata vlasničkog uloga jedino može tražiti od Eurofonda, a Apelacioni sud sad traži da se u ponovljenim sudskim postupcima isprave ove nepravilnosti.

To znači da će najveći dio nezadovoljnih manjinskih akcionara Eurofonda, koji su još prije par godina tražili isplatu vlasničkog uloga, u skladu sa odredbama Zakona o investicionim fondovima, a čije presude poništi Apelacioni sud, još neko vrijeme morati da čekaju pravdu.

U prvom predmetu nesaglasni akcionar S.R. je čekao isplatu 6.826 eura i na njegovu sreću presudom Apelacionog suda je samo preinačeno da mu akcije otkupi Eurofond, a ne Euroinvest.

U drugom predmetu dva akcionara G.B. i B.B. očekivali su potvrđivanje otkupa svojih akcija za 15.919 eura od strane prvotuženog društva za upravljanje Euroinvesta i Eurofonda, kao drugotuženog. O tom predmetu Privredni sud moraće ponovo da odlučuje.

Privredni sud je samo u jednom predmetu sredinom prošle godine usvojio tužbene zahtjeve 66 nesaglasnih akcionara Eurofonda i obavezao Euroinvest da im isplati ukupno oko 1,28 miliona eura na ime otkupa akcija, plus zatezne kamate počev od 23. decembra 2015. godine do isplate, kao i značajne troškove sudskog postupka.

Od 161 nesaglasnog akcionara, Eurofond i Euroinvest je ukupno tužilo njih oko 70. Svi nesaglasni akcionari potraživali su prvobitno ukupno 5,8 miliona eura. Jedan dio njih koji nijesu pokretali parnicu pred sudom, u međuvremenu, su djelimično ili u potpunosti isplaćeni.

Bonus video: