Mijović o brisanju gubitaka EPCG: Tužilaštvo da se zainteresuje

“Komisija pod pritiskom da omogući A2A i državi da nezakonito podijele dobit”
101 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.03.2017. 19:56h

Institut sertifikovanih računovođa i revizora i Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) mogli su se još prije godinu i po izjasniti da li su odluke o pokriću akumuliranog gubitka i smanjenju osnovnog kapitala Elektroprivrede, radi pokrića gubitka i isplate akcionarima bile u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, ocijenio je ekonomski analitičar Dejan Mijović.

KHOV je 30. decembra donijela Zaključak o prekidu postupka razmatranja zahtjeva EPCG za evidentiranje smanjenja kapitala do dostavljanja mišljenja Instituta sertifikovanih računovođa i postupanja EPCG po tom mišljenju.

Mijović smatra da ovoliko kašnjenje i prekid razmatranja ovih odluka potvrđuje da ove institucije ne odobravaju brisanje 235 miliona eura akumuliranih gubitaka koje je A2A u svojstvu menadžera EPCG nezakonito sprovela sredinom 2015. godine, što je KHOV javno tvrdila do prije par mjeseci.

“Nespremnost ovih institucija da o tome donesu i formalnu odluku svjedoči, međutim, da se na njih najvjerovatnije vrši veliki pritisak sa političkog vrha da 'kreativnim' tumačenjem standarda naknadno legalizuju ovaj postupak i omoguće A2A i državi da nezakonito podijele navodnu dobit od 45,7 miliona eura iz 2014. i 2015. godine i očekivanih dvadesetak miliona iz prošle godine”, kazao je Mijović.

Dodaje da bi se kreativnom interpretacijom standarda mogao onda retroaktivno podijeliti i nepostojeći profiti u Rudniku uglja Pljevlja i svim drugim crnogorskim firmama koje imaju velike gubitke u poslovanju, pa ponovo valja skrenuti pažnju Tužilaštvu da se zainteresuje za ovaj predmet prije nego što nastupe nesagledivo štetne posljedice.

“Ovo bi tužilaštvo moralo da uradi i zbog toga što je A2A u svojstvu menadžera EPCG već prekršila zakone Crne Gore i Italije time što je pomenute gubitke izbrisala iz knjiga“, kaže Mijović.

Bonus video: