IZMJENE I DOPUNE ZAKONA

Zaposlenima u javnom sektoru plate umanjene za jedan odsto

“Plate od 300 eura neće se umanjiti po ovom osnovu. Predsjedniku države biće manja plata za 17 eura, predsjedniku Vlade 16, eura, ministru 14, starješini samostalnog organa uprave 10 eura, zaposlenom sa visokom spremom i pet godina radnog iskustva četiri eura i sa viškom školskom spremom oko tri eura”, kazala je Uskoković
56 pregleda 10 komentar(a)
novac, kriza, Foto: Shutterstock.com
novac, kriza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.03.2017. 16:39h

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim će se umanjiti plate za jedan odsto zaposlenima u javnom sektoru koji imaju koeficijet za obračun plate veći od 4,10 odsto.

Načelnik Direkcije za obračun i kontrolu zarada u Ministarstvu finansija Olga Uskoković objasnila je da to alternativno rešenje umjesto planiranog zamrzavanja minulog rada od 31. marta ove godine što je bilo definisano sanacionim planom.

Podsjetila je da je to rezultat dogovora sa predstavnicima dva sindikata koji su tražili da se minuli rad ne zamrzava u naredne dvije godine.

Uskoković je rekla da će fisklani efekat novog rešenja biti isti kako je to prvobitno planirano Sanacionim planom, odnosno, 2,8 miliona eura i da će taj novac 2019. i 2020. godini biti nadoknađen zaposlenima.

“Plate od 300 eura neće se umanjiti po ovom osnovu. Predsjedniku države biće manja plata za 17 eura, predsjedniku Vlade 16, eura, ministru 14, starješini samostalnog organa uprave 10 eura, zaposlenom sa visokom spremom i pet godina radnog iskustva četiri eura i sa viškom školskom spremom oko tri eura” kazala je Uskoković.

Ona je dodala da su uvaženi zahtjevi pojedinih opština, pa je izmjenama zakona ostavljena mogućnost da mogu da umanje koeficijente zaposlenima u odnosu na koeficijente propisane zakonom u zavisnosti od toga koliko imaju novca.

Izmjenama je definisano i da se od primjene zakona izuzmu lokalna javna preduzeća.

Preporučujemo za Vas