MRSS: Broj korisnika subvencija ostaće isti kao i prethodnih godina

"Važno je napomenuti da će oko 4.500 korisnika zadržati dosadašnji iznos subvencije uz garanciju kontinuiranog snadbijevanje električnom energijom u periodu oktobar-april"
883 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Netačno je da se subvencije ukidaju za oko 16.000 građana i da će ubuduće samo oko 1.000 njih dobijati subvencije za utrošenu električnu energiju, navodi se u reagovanju Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) povodom teksta "ADP - ZID: Odlukom Vlade više od 16 000 ljudi izgubilo pravo na subvencije za struju".

Dodaju da će broj korisnika subvencija će ostati isti kao i prethodnih godina, s tim da će različite kategorije ostvarivati ovo pravo na osnovu različitih pravnih akata.

"Ne ukidaju se subvencije za struju za socijalno ugrožene stanovnike, već se ovo pitanje djelimično drugačije uređuje. Novi pristup Vlade ovom pitanju podiže nivo i kvalitet socijalne politike u ovoj oblasti što se tiče iznosa subvencije koja se odobrava i što se tiče kontinutieta u snabdijevanju električnom energijom."

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore na sjednici od 22. novembra 2018. godine, donijela Uredbu o snadbijevanju ranjivih kupaca električne energije, koju je predložilo Ministarstvo ekonomije, u skladu sa Zakonom o energetici.

"Navedenom Uredbom, utvrđeno je da se ranjivi kupci određuju na osnovu socijalnog i zdravstvenog stanja lica koja žive u domaćinstvu. Pravo na subvenciju, u skladu sa Uredbom, imaju samo lica koja žive u domaćinstvu koja koriste pravo na materijalno obezbjeđenje i ujedno i pravo na dodatak za njegu i pomoć ili pravo na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Uredbom je predviđeno da se osobama koje žive u domaćinstvima, a koja imaju te karakteristike, odobrava subvencija mjesečnog iznosa računa do 50 odsto za potrošnju do 600 kilovat sati (kwh), što je negdje oko 30 eura maksimalno. Uredba se primjenjuje od 1. januara 2019. godine. Pored prava na subvenciju, navednoj kategoriji korisnika u skladu sa pomenutom Uredbom, obezbjeđuje se kontinuirana isporuka električne energije u toku čitave godine, što znači da oni ne mogu biti isključeni sa mreže. Takvih korisnika, po našoj procjeni ima oko hiljadu", navode iz MRSS-a.

Dodaju da pravo na subvenciju za struju za preostalih oko 16.200 korisnika, na predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja predviđeno je kao i do sada godišnjim Programom za subvencionisanje socijalno i zdravstveno ugroženih stanovnika.

"Važno je napomenuti da će oko 4.500 korisnika zadržati dosadašnji iznos subvencije uz garanciju kontinuiranog snadbijevanje električnom energijom u periodu oktobar-april. Oni će zadržati postojeći nivo prava, a to znači da će im se 40 odsto odobravati subvencija na potrošnju koja je do 60 eura, odnosno maksimalno 24 eura ako je potrošnja iznad 60 eura“ Ova kategorija dobila je bolji status, jer se njima ne može isključiti struja u periodu od oktobra do aprila, s obzirom na to da su materijalno ugroženi. Ostali korisnici će ostvarivati subvenciju u iznosu od 30% računa do 60 eura, a najviše 18 eura. Dakle, ne ukidaju se subvencije, pravo na subvencije će imati korisnici materijalnih davanja u skladu sa Zakonom koji su socijalno i zdravstveno ugroženi s ciljem da se obezbijedi dodatna zaštita najugroženijih kategorija stanovništva", zaključuju iz MRSS-a.

Bonus video: