Vuksanović: Luka Bar je monopol i mora ostati državna

"Skandal je da se sada utvrđuje cijena za akcije koje bi se prodale ili rasprodale za recimo nekoliko godina. Skandal je i sama cijena po kojoj se 30 odsto akcija Luke bar prodaje za 7 miliona eura, kazala je Draginja Vuksanović
62 pregleda 41 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: SDP
Draginja Vuksanović, Foto: SDP
Ažurirano: 09.03.2017. 11:15h

Luka Bar je jedna od kompanija koja predstavlja klasičan državni monopol od kojega svaka država na svijetu može da ubira ogromne prihode. Svojom pozicijom i svojim karakteristikama Luka Bar je jedinstvena kompanija budući da takvu luku nije moguće izgraditi bilo gdje drugo na crnogorskoj obali, kazala je članica Predsjedništva SDP-a Draginja Vuksanović na konferenciji za novinare povodom privatizacije Luke Bar.

"Budući da je Luka Bar izrazito profitabilna i na neki način monopolska kompanija mi u SDP postavljamo pitanje, zašto se ide u njenu prodaju ili bolje rečeno rasprodaju. Prodaja 30 odsto državnih akcija u Luci Bar je čin odricanja države od većinskog vlasništva u ovoj kompaniji. Kompanija koja namjerava da je kupi neće odmah steći kontrolni paket, ali joj tenderski uslovi omogućavaju da do njega brzo i lako dođe. I to na skandalozan način, tako što se država obavezuje danas da će poljskoj kompaniji prodati svoje preostale akcije po cijeni po kojoj joj prodaje inicijalnih 30 odsto", navela je Vuksanović.

Istakla je da je Luka strateško dobro a da "tzv. strateški partner kada preuzme vlasništvo, svoje akcije može prodati kome hoće, moguće sjutra i nekom, za državu, nepoželjnom partneru".

"Skandal je da se sada utvrđuje cijena za akcije koje bi se prodale ili rasprodale za recimo nekoliko godina. Skandal je i sama cijena po kojoj se 30 odsto akcija Luke bar prodaje za 7 miliona eura. U Luci Rijeka je isti partner plaćao višestruko veću cijenu za akcije. Skandal je da se još uz mizernu kupoprodajnu cijenu partneru daje upravljanje i garantuje dolazak do većinskog paketa. Prodaja u bescijenje ili pohara u režiji DPS-a, ko zna koja po redu".

Vuksanović dodaje da Luka nije propala kompanija, već veoma profitabilna.

"Luka bilježi veliki i ubrzan rast poslovnih aktivnosti. Pretovar u 2016. u odnosu na 2015. je porastao za oko 50 odsto, a u 2017. već ugovoreni poslovi pokazuju da će u odnosu na 2016-tu on porasti za dodatnih oko 50 odsto. U ovoj godini Luka će dostići oko dvije trećine svojih ukupnih kapaciteta. Ovakvom dinamikom kao u prethodne dvije godine nema sumnje da će ubrzano dostići svoj maksimum kapaciteta. Kao profitabilna kompanija koja ima milionski profit, nema nikakvih problema sa investiranjem i generisanjem razvoja iz sopstvenih sredstava".

Ona navodi da poljski partner nudi sve ono što Luka već ostvaruje "ili će veoma lako ostvariti u narednih par godina".

"Pritom Luka raspolaže ogromnom imovinom i zapošljava nove radnike, čime se ne ugrožava efikasnost poslovanja dok poljski partner, nema sumnje, ima plan da otpušta radnike. SDP pita da li je bolje da sigurni lučki profit ostane državi Crnoj Gori, našim ljudima tj. radnicima ili da ga neko iznosi vani. Da li mi kao država treba da radimo za naše građane i za plate našim ljudima ili treba da donosimo odluke u interesu bogaćenja drugih. Zato što je lučki biznis profitabilan i gotovo monopolski, sve važne luke u regionu su u vlasništvu države", kazala je Vuksanović.

Istakla je da je posebna priča zašto se nekome žuri da proda Luku Bar "u trenutku kada ona hvata poslovni zamajac i sve bolje posluje".

"U žurbi su navodno zaboravili da objave tender u međunarodnom časopisu čime je prekršena procedura. Zamislite logiku - prodajete Luku, a istovremeno kao država gradite autoput vrijedan milijarde eura čijom izgradnjom će vrijednost Luke značajno porasti. Zato prodavati tj. rasprodavati Luku i to na ovaj način i u ovo vrijeme je par ekselans štetan posao, zbog kojega će neko odgovarati. Naravno, svakoj DPS rasprodaji ili pohari prethodila je uvijek priča kako kompanija koju prodajemo ne valja ništa pa nam treba neko ko će da je usreći. A taj neko su često bila DPS pozajmljena imena koja će da pokupe kajmak, otpuste radnike, iznesu profit iz zemlje, a od investicija ne bude ništa ili vrlo malo. I nakon toga radnici na ulice, kompanije uništene, država oštećena za poreze a pozajmljena imena otmu milione narodnih para. Već viđen scenario toliko puta - scenario DPS pohare", kazala je Vuksanović.

Dodaje da SDP nije protiv privatizacije ali da treba da se zna što se privatizuje, pod kojim uslovima, kome, i što radnici prije svega i država dobijaju privatizacijom.

"U normalnim državama se privatizacije, posebno vrijednih dobara, planiraju i promišljaju stručno, pažljivo i uz konsultacije sa širom javnosti. To radite kada imate dobru namjeru, a ovako na brzinu kada hoćete da otmete od naroda. Podsjećamo da su tender za prodaju Luke raspisali tri dana nakon izbora 16. oktobra, a da u kampanji nijesu ni riječ rekli o namjeri da prodaju Luku. Zato, pozivamo nadležne da zaustave ovaj štetan posao i da se ne igraju sa narodom i državom. Upozoravamo ih da ćemo, čim se oslobodimo njihove pohare, i ovu kao i mnoge druge njihove kumovske i poharne privatizacije ispitati i đe ima osnova poništiti", rekla je Vuksanović.

Bonus video: