Čekaju dozvolu za prvi od osam hotela

“Na gradilištu budućeg hotela naša kompanija je intenzivirala pripremne radove u očekivanju da građevinska dozvola bude izdata u narednim sedmicama. Kompanija je spremna da intenzivira građevinske radove čim bude izdata građevinska dozvola,” rekli su “Vijestima” u Luštici Development
139 pregleda 6 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 08.03.2017. 18:25h

Kompanija Luštica Development čeka dozvolu za izgradnju prvog od ukupno osam hotela u novom turističkom gradu Luštica Bay kod Tivta.

Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za oko 30 miliona eura vrijedan hotel The Chedi Luštica Bay predat je Ministarstvu održivog razvija i turizma krajem januara.

“Na gradilištu budućeg hotela naša kompanija je intenzivirala pripremne radove u očekivanju da građevinska dozvola bude izdata u narednim sedmicama. Kompanija je spremna da intenzivira građevinske radove čim bude izdata građevinska dozvola,” rekli su “Vijestima” u Luštici Development.

Naglašavaju da je prošlogodišnje ozvaničenje partnerstva sa renomiranim turističkim brendom The Chedi koji će biti operater prvog hotela u Luštica Bayu, značajna prekretnica za sprvođenje cijelog projekta.

The Chedi Luštica Bay, hotel koji se gradi na parceli od preko 63 hiljade kvadrata na obali zaliva Trašte, biće najveći hotel sa pet zvjezdica u Boki Kotorskoj. Imaće 110 soba, dva restorana, bar, konferencijski i poslovni centar, otvoreni bazen, spa i fitnes centar sa zatvorenim bazenom, fiskulturnom salom, te pratećim objektima.

Izgradnja integrisane turističke destinacije Luštica Bay, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1,1 milijardu eura, počela je u decembru 2013. kada je stupio na snagu ugovor o zakupu i izgradnji na Luštici. Ugovor su 2009. potpisali Vlada, Opština Tivat i egipatsko-švajcarski konzorcijum Orascom.

Iako iz Vlade često apostrofiraju samo obaveze Orascoma po kojima bi prva faza Luštica baya koja uključuje hotel, marinu i golf teren trebalo da bude završena do decembra ove godine, malo ko govori o ugovorenim obavezama države prema Orascomu, koje nijesu na vrijeme ispunjene, posebno kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih problema.

Problematično je i ponašanje države koja planira neke kontroverzne objekte poput Jadransko-jonskog gasovoda iz Azerbejdžana preko dijela zemljišta koje je Orascomu dala u dugoročni zakup i planski ga opredijelila za turizam ili kroz tzv. zaštitne zona Luštice Bay mimo onoga na što se država obavezala ugovorom iz 2009.

O tome nerado zvanično govore i u Luštici Developmentu, ali je utisak da su obje strane svjesne situacije, zbog kojih se zacrtano iz prve faze neće ostvariti do decembra ove godine.

“Luštica Bay je dugoročni kompleksan megaprojekat čija je implementacija planirana na 25 godina. Inicijalno utvrđena dinamika radova na razvoju projekta je predmet međusobnih ugovornih obaveza i, prema najnovijem izveštaju o implementaciji projekta koji je Vlada pripremila za Skupštinu, dinamika projekta je izvršena na način ugovornih obaveza. Dinamika projekta će i ubuduće biti redovno praćena”, kazali su u kompaniji Luštica Development.

Izgradili i predali vlasnicima 10 zgrada sa 70 apartmana

U kompaniji kažu da je pored obimne infrastrukture, do sada izgrađeno i predato vlasnicima 10 zgrada sa 70 apartmana, završena je superstruktura marine sa 176 vezova za prihvat brodova do 35 metara, a intenzivirani su građevinski radovi na više drugih lokacija raznih objekata u naselju, pa će tako još 88 stanova u ukupno 16 novih rezidencijalnih objekata koji su u završnoj fazi radova, stanarima biti predato tokom ove godine.

“Najveći napredak se uočava u završnoj fazi radova u Luštica Bay marini. U narednom periodu biće preduzeto finalno opremanje novoizgrađene marine čime se stvaraju uslovi da ovaj objekat nautičkog turizma bude operativan već od sljedeće godine. Značajan segment projekta Luštica Bay je izgradnja prvog profesionalnog i šampionskog golf terena u Crnoj Gori. Obezbijedili smo građevinsku dozvolu i završili sa dijelom grubih iskopnih radova. Uskoro počinjemo sa grubim oblikovanjem lokacije prvih rupa. Projekat će se razvijati postepeno tokom naredne 3 godine”, kažu u menadžmentu Luštice Development.

Bonus video: