Budva će dati saglasnost Rusima: Smokvica donosi još devet miliona

Ministarstvo održivog razvoja dalo je početkom godine saglasnost na Urbanistički projekat, koji je četiri puta na doradu vraćao isti resor na čijem čelu je tada bio Branimir Gvozdenović
507 pregleda 9 komentar(a)
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.03.2017. 19:05h

Ruski biznismeni spremni su da plate devet miliona eura komunalija za turističko naselje Smokvica , a nova budvanska uprava odlučila je da lokalni parlament na sljedećoj sjednici raspravlja o odluci o davanju saglasnosti na planski dokument.

“Vijestima” je potvrđeno da su u kompanijama ”Boticelli land development” i ”V.A.S. invest”, koje okupljaju ruske biznismene, spremni da plate devet miliona eura samo na ime komunalija, što bi praktično dovelo do stabilizacije finansija u lokalnoj administraciji.

Predsjednik parlamenta Đorđe Vujović juče je za 17. mart zakazao sjednicu, a odbornički saziv će odlučivati i o “Urbanističkom projektu turističkog naselja Smokvica ”.

Ministarstvo održivog razvoja dalo je početkom godine saglasnost na Urbanistički projekat, koji je četiri puta na doradu vraćao isti resor na čijem čelu je tada bio Branimir Gvozdenović.

Zeleno svjetlo parlamenta na planski dokument neophodno je kako bi započela procedura dobijanja građevinske dozvole za milionski projekat.

Ruski investitori su još 2005. u budžet tadašnje lokalne vlasti uplatili 13 miliona eura, ali dozvolu za gradnju još nijesu dobili.

Rusi su za 20 miliona eura kupili zemljišni kompleks od 13 hektara nadomak Reževića, od kojih je šest pripadalo Opštini.

To je pomoglo tadašnjoj vlasti da praktično dvije godine može radnicima da isplaćuje zarade.

Investitori su nedavno raspisali međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje budućeg turističkog naselja na Smokvici.

Konkurs je otvoren do 14. aprila, a poziv da se prijave upućen je na adrese 15 projektantskih biroa u cijeloj Evropi.

Za prvonagrađeni rad za predlog izgleda budućeg kompleksa predviđeno je 20.000 eura, druga nagrada iznosi 14.000, a treća 8.000 eura.

Bonus video: