OTL da poveća cijenu za Luku Bar

Akcionari navode da Luka Bar sve bolje posluje i da bi OTL trebalo da ponudi da će najmanje 50 odsto profita dijeliti kao dividendu
180 pregleda 14 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.03.2017. 17:44h

Manjinski akcionari Luke Bar nijesu oduševljeni ponuđenom cijenom poljskog OT Logisticsa za akcije barskog preduzeća i smatraju da ima prostora za poboljšanje ponude, kazao je “Vijestima” predstavnik manjinskih akcionara u bordu Luke Bar Aleksandar Jovović.

"OTL pretenduje da kupi zdravu i profitabilnu kompaniju čije performanse poslovanja se rapidno popravljaju od 2015. Pod uslovom da se njihovi pregovori sa Vladom oko kupovine 30 odsto akcija Luke Bar uspješno okončaju očekujemo da nastave taj trend poslovanja, očekujemo da dovedu nove klijente, da realizuju obećane investicije od 17,1 milion eura, što će dodatno uvećati vrijednost kompanije za skoro njenu sadašnju tržišnu kapitalizaciju”, rekao je Jovović.

Dodaje da manjinski akcionari očekuju da kao u kompaniji OTL Logistics usvoje dividendnu politiku i da se obavežu da akcionarima svake godine podijele minimum 50 odsto ostvarenog profita kroz dividendu.

On je kazao da za sada postoji samo nezvanično interesovanje za otkup akcija od manjinskih akcionara.

Poljaci su ponudili 7,1 milion za 30 odsto državnih akcija ili 41,69 cent po dionici.

Jovović navodi primjer kupovine manjinskog paketa akcija Luke Rijeka gdje je sredinom 2015. OTL kupio manjinski paket od svega 20,81 odsto i za to platio 15 miliona eura, bez ugovora o upravljanju i garantovane mogućnosti da dođu do većinskog vlasništva.

“Tačno je da je Luka Rijeka po trenutnim prihodima i pretovaru značajno veća od Luke Bar, ali ako uporedimo rezultate poslovanja iz 2016. ostvarena EBITDA i neto profit su značajno veći u Luci Bar u odnosu na Luku Rijeka. Takođe, Luka Bar od 2014. bilježi rast prihoda i pretovara po jako visokim godišnjim stopama, dok su prihodi Luke Rijeka posljednjih godina u padu sa 24,50 miliona eura tokom 2014. na 22,60 miliona tokom 2016. Luka Rijeka ima oko 15,5 miliona kratkoročnih i dugoročnih obaveza, dok Luka Bar ima manje od 4 miliona eura ukupnih obaveza. Sve su to bitni faktori koji utiču na procjenu fer vrijednost jedne kompanije”, naveo je Jovović.

On je kazao da su manjinski akcionari zadovoljni poslovanjem Luke Bar u 2016. godine, kao i već ugovorenim poslovima za 2017.

“Obim ostvarenog brodskog pretovara je iznosio 1.209.000 tona i veći je za 48 odsto od pretovara ostvarenog tokom 2015. Tokom 2016. ostvaren je značajan rast prihoda. Kada je u pitanju 2017. do sada ugovoreni poslovi garantuju pretovar na godišnjem nivou od 1.750.000 tona što čini oko 65 odsto projektovanog kapaciteta Luke Bar, odnosno rast brodskog pretovara za dodatnih 44 odsto u odnosu na 2016, odnosno 115 odsto u odnosu na 2015. godinu. Sve to rezultat je ozbiljnog i predanog rada postojećeg menadžmenta i zaposlenih”, dodao je Jovović.

On napominje da ima prostora za poboljšanje finansijskog rezultata i za još efikasnije upravljanje resursima kojima raspolaže Luka Bar i da na tome treba raditi tokom 2017. kako bi se pokrio nepokriveni gubitak iz prethodnih godina i stvorila mogućnost za isplatu dividende akcionarima nakon završene 2017.

“U interesu svih strana jeste da se pregovori sa OTL -om okončaju u razumnom roku kako ta neizvjesnost ne bi loše uticala na poslovanje. Složiću se da ponuđena cijena nije fantastična, pretpostavljam zbog toga što su od samog starta bili jedini ozbiljno zainteresovan kupac, a i sami tajming tendera je mogao biti bolji jer mislim da bi nakon zvanično objavljenih rezultata za 2016. ili čak za 2017. interesovanje bilo značajno veće, a samim tim i ponuđena cijena. Mnogo će se lakše i povoljnije privatizovati Luka Bar sa 1,75 miliona tona pretovara nego sa 812 hiljada tona koliko je ostvareno tokom 2015”, zaključio je Jovović.

Tri puta više vrednovali Luku Rijeka nego barsku

Prema riječima Jovovića, ponuđena cijena OTL Logisticsa od 0,4169 eura po akciji predstavlja 33 odsto knjigovodstvene vrijednosti Luke Bar, odnosno cijelu Luku Bar vrednuju na 23,6 miliona za kontrolni paket akcija i ugovor o menadžmentu, dok su akcije Luke Rijeka plaćane po knjigovodstvenoj vrijednosti od 40 kuna po akciji odnosno tržišnoj kapitalizaciji od 72,6 miliona eura za manjinski paket koji ne daje nikakva upravljačka prava.

“Prema tome OTL Logistics je preko tri puta više vrednovao Luku Rijeka prilikom kupovine njihovog manjinskog paketa akcija u odnosu na Luku Bar, a Luka Rijeka ima svega dva puta veće prihode od Luke Bar sa tendencijom daljeg smanjenja te razlike tokom 2017, a skoro četiri puta je više zadužena od Luke Bar i manje profitabilna od Luke Bar”, naglasio je Jovović.

Bonus video: