REKONSTRUISANO 50 OBJEKATA

Ministarstvo ekonomije: U adaptaciju škola i bolnica uloženo skoro 27 miliona eura

Iz Ministarstva navode da je implementacija druge faze programa u toku i biće završena do kraja 2020. godine
0 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2017. 11:41h

Od početka implementacije dva programa koja podrazumijevaju primjenu mjera energetske efikasnosti, od 2009, odnosno 2012. godine, u rekonstrukciju ukupno 50 objekata u Crnoj Gori uloženo je skoro 27 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Kroz projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, a koji sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministartsvom zdravlja, energetski je adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 7,6 miliona eura. Osim toga, u prošlog godini u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i Petnjica završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, ukupne vrijednosti radova 121.148 eura. Građevinsko-zanatski radovi na ovim objektima, kao i na zdravstvenoj stanici Murino, biće nastavljeni i u ovoj godini. Kroz implementaciju Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama - faze I i II (EEPPB), koji je počeo sa realizacijom 2012. godine, a koji implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, izvršena je primjena mjera energetske efikasnosti u 28 osnovnih i srednjih škola, jednom studentskom domu i jednoj predškolskoj ustanovi, a ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosi 18,7 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Navode da je implementacija druge faze programa u toku i biće završena do kraja 2020. godine, do kada je planirana rekonstrukcija i adaptacija još osnovnih i srednjih šloka, dvije socijalne ustanove – Dom starih „Grabovac“ u Risnu i Zavod „Komanski most“ u Podgorici, kao i četiri administrativna objekta – zgrade Skupštine i Predsjedništva Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva finansija, Ministarstva pravde i Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Kada je riječ o planiranim radovima za 2017. godinu, mjere energetske efikasnosti biće primijenjene kroz rekonstrukciju i adaptaciju 10 objekata, i to četiri obrazovna i šest zdravstvenih. Vrijednost planiranih radova u ovoj godini je više od 4,5 miliona eura. Primjena mjera energetske efikasnosti kroz ova dva programa, između ostalog, podrazumijeva postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamjenu fasadne bravarije, sanaciju/izgradnju sistema grijanja, zamjenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamjenu svjetiljki. Primjenom navedenih mjera, adaptirani objekti su u cjelosti energetski unaprijeđeni i uslovi komfora, odnosno boravka u tim ustanovama značajno poboljšani", navode iz Ministarstva ekonomije.

EEPPB projekat finansira se iz sredstava kredita u vrijednosti od 31,5 miliona eura, i donacije u vrijednosti od oko 4,7 miliona eura, koji su obezbjeđeni od strane Njemacke razvojne banke (KfW), dok se MEEP projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u vrijednosti od 11,5 miliona eura.

Preporučujemo za Vas