Sindikat traži da se poništi tender

Navode i da je izmjena tendera bila nezakonita jer se može mijenjati samo tender koji proizvodi pravno dejstvo, a pravno dejstvo se ne može priznati ako tender nije uredno objavljen
2 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 04.03.2017. 18:14h

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar, koju predvodi Savo Nikotić, traži od predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića da predloži poništenje tendera jer smatraju da je proces privatizacije nezakonit.

Iako je tender za prodaju 30 odsto Luke Bar i 51 odsto akcija Montekarga raspisan 19. oktobra iz Tenderske komisije su priznali da su poziv investitorima u međunarodnoj štampi (Financial Times) objavili tek 2. decembra, ili sedam dana nakon izmjene tendera i produženja roka za dostavljanje ponuda do 16. januara 2017.

Iz sindikata podsjećaju da je postupak javnog objavljivanja tendera uređen Uredbom o prodaji akcija i imovine putem tendera. “Saglasno Uredbi, vremenski period za pripremu i podnošenje ponuda se utvrđuje u trajanju od jednog do tri mjeseca. Tender se objavljuje u najmanje jednom vodećem dnevnom listu, međunarodnoj štampi i na internetu - čl. 15 st. 2 Uredbe”, ističe se u saopštenju.

Nepostupanje u skladu sa Uredbom je imalo za posljedicu, kako navode, da Tenderska komisija privlači ponuđaće smanjivanjem uslova za učešće na tenderu, umjesto da to postigne objavljivanjem tendera u međunarodnoj štampi.

Navode i da je izmjena tendera bila nezakonita jer se može mijenjati samo tender koji proizvodi pravno dejstvo, a pravno dejstvo se ne može priznati ako tender nije uredno objavljen.

Ponudu i za Luku Bar i Montekargo dostavio je poljski OTL.

Rumunski Grampet tražio je od presjednika Savjeta za privatizaciju Duška Markovića da poništi tender za Montekargo, jer on nije objavljen u međunardnoj štampi kada i u domaćoj.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica kaže za “Vijesti” da ako je ovo bila slučajnost, onda bi predsjednik Tenderske komisije trebalo da sagleda eventualne slabosti administrativnih struktura unutar slaboorganizovanog Savjeta za privatizaciju.

“Ukoliko se pođe od eventualne 'skrivene namjere' onda se to mora dokazivati na sudu jasnim dokumentacionim tragom od strane rumunskog investitora. Sistemski sagledavajući najnovije informacije, treba dodati sljedeće, a da se poslužimo rječnikom razvijenog svijeta, kojem Rumunija pripada: 'don't whine', odnosno bez žalopojki jer biznis je surova borba”, kazala je Kasalica.

Dodaje da je rok od 2. decembra do 16. januara, kada normalni radni svijet nastavlja poslovanje, dovoljno vremena da bilo koji ozbiljni investitor studiozno preda potrebnu dokumentaciju.

Navodi da je argument oko namjerno kasnog objavljivanja tendera slabašni napad rumunskog investitora, ako je stvarno namjeravao da ulaže u Montekargo. “Takođe, ostaje nedovoljno dokazano od Tenderske komisije da su sve objavili na vrijeme, pošto 16. oktobar i 2. decembar nisu baš istovjetni datumi. Ali, formalni uslovi objavljivanja su ispunjeni”, navodi Kasalica.

Kasalica: Greška je što su u radnu posjetu vodili direktore

Kasalica smatra da je Savjet za privatizaciju sistemski pogriješio i uključio u tim za radnu posjetu potencijalnom investitoru partijske profile koji pokrivaju ovlašćenja i odgovornosti ozbiljnih poslovnih zadataka, a koji vjerovatno sada nisu institucionalna i profesionalna podrška privatizaciji ova dva preduzeća, jer imaju uskolične agende.

“Međutim, to najmanje dokazuje pozadinsko upravljanje tenderom prema eventualno unaprijed izabranom investitoru, čak i ako u toj čorbi ima Dinkića i sličnih gorkih regionalnih pilula nepravilne zakulisanosti”, dodala je Kasalica.

Smatra da proces privatizacije u Crnoj Gori nosi neospornu negativnu reputaciju, ali zbog toga se ne umije odvojiti žito od kukolja, pa se ne uviđa da je za ova dva preduzeća ponudu predala primjetno ozbiljna i finansijski transparenta poslovna grupa, koja je već kupila 20 odsto Luke Rijeka.

Bonus video: