CRBC ipak bez svih dozvola za autoput

CRBC-u je do sada isplaćeno 171,2 miliona eura, uključujući avans. To je 21 odsto od ugovorene vrijednosti, kažu u Ministarstvu
54 pregleda 2 komentar(a)
autoput, Foto: Zoran Đurić
autoput, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.03.2017. 16:40h

Kineska kompanija CRBC, koja gradi prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, nije dobila od države sve građevinske dozvole za pojedinačne djelove te dionice do kraja februara.

Premijer Duško Marković je, na novogodišnjoj konferenciji za novinare , kazao da će do kraja februara CRBC dobiti od države sve građevinske dozvole za pojedinačne djelove prioritetne dionice.

Marković će danas obići gradilište autoputa, prvi put od dolaska na funkciju. Na nedavnom skupu u Američkoj privrednoj komori kazao je da će se svih 184 miliona koliko je planirano da se potroši u ovoj godini, biti utrošeno do kraja godine i “ako bude trebalo on će ići tamo svaki dan”.

Bivši premijer Milo Đukanović posjetio je gradilište jednom uoči parlamentarnih izbora, koji su održani u oktobru prošle godine.

Na pitanje “Vijesti” koji su razlozi što Kinezi nijesu dobili sve građevinske dozvole, iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su odgovorili da CRBC realizuje Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u skladu sa svojim programom radova.

“Do sada je dobio građevinske dozvole za najzahtjevnije objekte, čime su stvorene pretpostavke da izvodi radove na terenu duž čitave trase i da projekat realizuje u ugovorenom roku”, kazali su u Ministarstvu kojim rukovodi ministar Osman Nurković.

Do sada je CRBC dobio osam građevinskih dozvola i to za izgradnju tunela Vjeternik, mosta Moračica, tunela Jabučki krš, tunela Kosman, tunela Mala trava, tunela Mrke, mosta Gornje Mrke, tunela Klopot, tunela Vilac, mosta Preslo, tunela Preslo i mosta Jabuka sa pripadajućim djelovima otvorene trase.

Na cijeloj trasi prioritetne dionice ima 17 potdionica za koje su potrebne građevinske dozvole.

“Nedavno je predat zahtjev za izdavanje još jedne građevinske dozvole za izgradnju mosta Ratkov laz, mosta Đurićev laz, mosta Lutovo, petlje Pelev Brijeg sa pripadajućim dijelom otvorene trase, a u toku je revizija glavnih projekata za sve preostale djelove prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare”, kazali su u ministarstvu.

Prema podacima Ministarstva CRBC-u je do sada isplaćeno 171,2 miliona eura, uključujući avans i na osnovu definisane metodologije mjerenja elementa za plaćanje i za obim stvarno izvedenih radova.

To je, kako su pojasnili iz ministarstva, 21 odsto od ugovorene vrijednosti za projektovanje i izgradnju.

Za jedan od najvažnijih kapitalnih projekata - autoput, od januara do oktobra prošle godine potrošeno je svega pet od 240 miliona eura. Nakon rebalansa budžeta krajem novembra, ta stavka je bila na oko 32 miliona eura, ali nije poznato da li je taj iznos potrošen.

Kašnjenje na izgradnji autoputa ključni je razlog zbog koga je nakon rebalansa prošle godine snižen deficit budžeta i ukupno zaduženje.

Na poslovima angažovana 73 domaća podizvođača

Iz Ministarstva su kazali da su do sada izdali 61 saglasnost za angažovanje podizvođača, kojima su obuhvaćena 83 preduzeća (od čega su 73 domaća). “Jedna saglasnost može da obuhvati više preduzeća, ako jedno preduzeće zaključuje sa drugim ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.“ Bilans realizacije obaveze izvođača u vezi sa angažovanjem podizvođača, svodi se na završetku padova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora za projektovanje i izvođenje radova. Prema preliminarnim podacima izvođača radova do sada je domaćim podizvođačima dodijeljeno 239 miliona eura.

To je 29,52 odsto od ugovorom definisane obavezne kvote od 30 odsto prihvaćenog iznosa ugovora”, kazali su u ministarstvu.

Oni su podsjetili da ne određuju podizvođače, već da daju saglasnot na predlog. “Osnovni kriterijumi koje investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su iskustvo i referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci”, objasnili su u Ministarstvu.

Bonus video: