Ukinuto klađenje u kafićima

Iz Ministarstva nisu odgovorili da li koncesije za terminale odmah prestaju da važe, ili će trajati do roka na koji su izdati
392 pregleda 41 komentar(a)
Klađenje, igre na sreću, Foto: Hattrick
Klađenje, igre na sreću, Foto: Hattrick
Ažurirano: 04.03.2017. 14:26h

Ustavni sud je 24. februara donio odluku kojom se ukida dio člana Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice ”i u ugostiteljskim objektima” koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima.

Kako cijela rečenica glasi "Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima, u skladu sa zakonom”, izbacivanjem “ugostiteljskih objekata” ostalo je da se klađenje na terminalima može priređivati samo u kladionicama, kazinima i automat klubovima.

“Vijesti” su u četvrtak pitale Ministarstvo finansija da li ova odluka znači da će odmah po objavljivanju u Službenom listu prestati da važe svi ugovori o koncesijama za terminale u ugostiteljskim objektima ili će važiti do roka na koji su izdati, kao i da li će prestati da zaključuju nove ugovore. Iz Ministarstva nisu poslali odgovore.

Podnosilac ovog predloga Ustavnom sudu poslanik Aleksandar Damjanović kaže da je Ustavni sud donio odluku u posljednjem trenutku, “vjerovatno kao krajnji način zaustavljanja maloljetničkog kockanja koje je u Crnoj Gori zbog te odredbe poprimilo razmjere epidemije”.

On je kazao da se izdavanjem koncesija za terminale u ugostiteljskim objektima četiri godine flagrantno kršio Zakon o igrama na sreću, koji propisuje da se samo u posebnim prostorijama mogu priređivati igre na sreću.

“Iz razloga što ta odluka još nije objavljena u Službenom listu, a imajući u vidu informacije od Ustavnog suda koje je dobio vaš medij, u ovom trenutku nije moguće detaljnije komentarisati navedenu odluku. Ono što treba sada istaći jeste da očekujem da Ustavni sud završi svoju proceduru redakcije, da odluka o ukidanju dijela pravilnika stupi na snagu u najkraćem mogućem roku, te da istog časa državni organi, inspekcijske službe i Uprava policije, istu dosljedno sprovedu i krenu u akciju onemogućavanja maloljetničkog kockanja, na način što će u najkraćem mogućem roku svi, ali baš svi aparati za klađenje, i oni prijavljeni i oni neprijavljeni, biti uklonjeni iz svakog ugostiteljskog objekta u Crnoj Gori”, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je na ovaj problem, kao i na milionske gubitke države zbog neadekvatne poreske politike u oblasti igara na sreću, više puta ukazivao u Skupštini.

“Alarmantno stanje u ovoj oblasti je naročito eskaliralo od kada je neko unutar Ministarstva finansija, a brzo će se znati po čijem nalogu i u čijem interesu, omogućio još proljeća 2013. 'malu izmjenu' Pravilnika, kršeći bezobzirno važeće zakonske propise, od kada se kockanje uvodi u kafane i kafiće, gdje maloljetnici, uprkos striktnoj ustavnoj i zakonskoj zabrani, a o čemu je Skupština takođe raspravljala, počinju da kockaju neometani i bez nadzora”, naveo je Damjanović.

Zakonom je maloljetnicima zabranjen ulaz u prostor gdje se priređuju igre na sreću, ali nije u ugostiteljskim objektima pa, kako je kazao Damjanović, u njima nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila postavljanje terminala.

U aprilu 2013. ministar finansija Radoje Žugić, mijenja pravilnik pa sporna rečenica glasi “Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama ili za to posebno uređenim prostorijama koje ne mogu biti površine manje od 3 m2”. Iako se ne pominju ugostiteljski objekti, Uprava za igre na sreću počinje za njih da izade koncesije.

Novi ministar Raško Konjević 29. jula prošle godine mijenja pravilnik zbog uvođenja online nadzora, ali je promijenjena i ova rečenica - "Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima”. Istim pravilnikom prvi put se donose i mjere da su koncesionar ili vlasnik ugostiteljskog objekta odgovorni ako se maloljetnik kladi.

Prošle godine je, prema izdatim licencama, ukupno legalno radilo 287 terminala, od čega je većina bila u ugostiteljskim objektima. Država je od ovih terminala prošle godine imala ukupni prihod od 1,7 miliona eura.

Konačno uvesti red u igre na sreću

“Od odluke Ustavnog suda još važnije je da se ona dosljedno i rigorozno sprovede, odnosno da Ustavni sud ne dozvoli pokušaje opstrukcije kroz tzv. 'pravnička tumačenja' od pojedinih državnih funkcionera i službenika, a koja su već započela”, naveo je Damjanović.

On je naveo da se sada kroz donošenje novog zakona, koji je najavljen za ljeto ove godine, stiču uslovi da se oblast igara na sreću “dovede iz sadašnjeg nekontrolisanog stanja, u razmjere u kojima se nalazi u svakoj iole ozbiljno uređenoj državi”, čime bi se i značajno povećali državni prihodi.

Bonus video: