Poreska uprava: Stečaj poguban za Rudnik uglja

Mjera iniciranja stečajnog postupka ostaje uvijek kao otvorena, ali krajnja opcija, kako za ovog, tako i za sve ostale obveznike koji ne iskoriste mogućnost datu Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, ili ne budu poštovali utvrđenu dinamiku izmirivanja reprogramiranih rata i tekućih obaveza u narednom periodu
77 pregleda 1 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2017. 19:40h

Povodom navoda Grupe građana “Za nas” objavljenih u tekstu “Čekate da Aco i A2A prodaju akcije” koji je objavljen 27. februara oglasila se Poreska uprava:

“Prije svega, kao što je saopšteno u odgovoru na otvoreno pismo Građanskog pokreta, Rudnik uglja Pljevlja je podnio zahtjev za izdavanje N3 obrasca, kao neophodnog dokumenta za završavanje procedure oko reprogramiranja poreskog duga dana 17. februara 2017. godine, odmah po raspisivanju javnog poziva, a prije nego što je objavljeno otvorenog pismo Građanskog pokreta 'Za nas'. Imajući u vidu činjenicu da je PU na navedeni način bila informisana da će predmetni obveznik podnijeti zahtjev za reprogram poreskog duga, što je i učinjeno 24. februara 2017. godine, prema istom nije pristupila zahtjevom za inciranje stečajnog postupka, kao što ne bi učinila ni prema bilo kojem drugom obvezniku, onemogućavajući ga na taj način da iskoristi pravo zagarantovano Zakonom o reprogramu poreskih potraživanja, usvojenim u decembru 2016. godine u Skupštini.

Mjera iniciranja stečajnog postupka ostaje uvijek kao otvorena, ali krajnja opcija, kako za ovog, tako i za sve ostale obveznike koji ne iskoriste mogućnost datu Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, ili ne budu poštovali utvrđenu dinamiku izmirivanja reprogramiranih rata i tekućih obaveza u narednom periodu.

Imajući u vidu da bi stečajni postupak doveo u opasnost opstanak te kompanije, ali i radna mjesta oko 900 zaposlenih, PU očekuje da će ova kompanija izmiriti poreski dug kroz reprogramirane rate, te da primjena mjere iniciranja stečajnog postupka neće biti potrebna. To je pretpostavka od koje polazimo u našim postupanjima prema svim poreskim obveznicima, imajući u vidu da je u interesu i države i svih građana u njoj proširenje poreske osnovice, a ne gašenje privrednih subjekata i smanjenje privredne aktivnosti.

Kada su u pitanju navodi Građanskog pokreta u vezi sa planovima većinskih vlasnika da prodaju udjele u akcijskom kapitalu kompanije, naglašavamo da se radi o neosnovanim i netačnim pretpostavkama da je postupanje PU na bilo koji način povezano sa unutrašnjim pitanjima u Rudniku uglja. PU se ne miješa u interne odluke u vezi sa organizacijom i upravljanjem u privrednim društvima, već ih posmatra isključivo sa aspekta oporezivanja zbog čega preduzima sve mjere da naplati poreske obaveze od ovog i svih ostalih poreskih obveznika, kroz reprogram ili mjere prinudne naplate, a bez obzira na vlasničku strukturu pojedinačnih kompanija.

Očekujemo da će Građanski pokret „Za nas“ i kompletna crnogorska javnost naći razumijevanja za ozbiljnost posla kojim se bavi PU.

PU uz jednak tretman svih obveznika, ulaže posebne napore za efikasno upravljanje poreskim dugom, koje je u 2016. godini rezultiralo smanjenjem poreskog duga za 20 miliona eura i koje podrazumijeva primjenu represivnih mjera na način da se naplate poreska potraživanja, ali istovremeno obezbijedi i opstanak privrednih subjekata na tržištu.

Bonus video: