Kinezi mogući finansijeri drugog bloka TE

Iz Elektroprivrede je saopšteno da je Škoda Praha predstavila danas, prilikom prezentacije konačnog rješenja za realizaciju i finansiranje projekta drugog bloka TE, u skladu sa Ugovorom o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovorom o izvođenju radova (EPC ugovor), predlog alernativnog finansijera na projektu
51 pregleda 4 komentar(a)
EPCG, Foto: Epcg.com
EPCG, Foto: Epcg.com
Ažurirano: 28.02.2017. 16:05h

Češka kompanija Škoda Praha predložila je kinesku banku Bank of China i kinesku osiguravajuću kuću Sinosure (China Export & Credit Insurance Corporation) kao alternativne finansijere projekta drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Iz Elektroprivrede je saopšteno da je Škoda Praha predstavila danas, prilikom prezentacije konačnog rješenja za realizaciju i finansiranje projekta drugog bloka TE, u skladu sa Ugovorom o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovorom o izvođenju radova (EPC ugovor), predlog alernativnog finansijera na projektu.

Škoda Praha je takođe, u novom predlogu, izabrala američku kompaniju General Electric za partnera na realizaciji ovog projekta.

"Upravljački tim projekta, zajedno sa relevantnim subjektima, razmotriće predloženo alternativno rješenje, i u relevantnom roku, eventualno i nakon dodatnih pregovora, pokušati da postigne sporazum sa finansijskim i osiguravajućim institucijama koje je obezbijedila i predložila Škoda Praha ('Bank of China i Sinosura), a o samom toku pregovora o finansiranju i konačnoj odluci javnost će blagovremeno biti informisana“, kazali su iz EPCG.

U skladu sa dinamikom definisanom potpisanim ugovorima, izrada glavnog projekta bi trajala 18 mjeseci dok je ukupni period izvođenja radova 36 mjeseci.

Ugovor o izgradnji drugog bloka TE potpisan je krajem septembra 2016, a obavezaŠkode je da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura. Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto.

Prethodno je Češka eksportna banka (CEB) odustala od kreditiranja, zbog, kako je navela nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita.

Za obezbjeđenje finansiranja drugog bloka TE problem su nova pravila Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o finansiranju termoelektrana na ugalj. Nova pravila koja su stupila na snagu početkom godine ograničavaju finansiranje izgradnje TE na ugalj u inostranstvu.

Bonus video: