Radulović: Za nikšićki Dom revolucije oko 17 miliona eura

Dom revolucije je građen po konkursnom projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, a kamen temeljac je 18. septembra 1977. položio narodni heroj Veljko Zeković. Ukidanjem samodoprinosa radovi su obustavljeni 1989.godine
133 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Svetlana Mandić
Pavle Radulović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.02.2017. 16:03h

Krajem marta biće završen glavni projekat za nikšićki Dom revolucije, nakon čega slijedi raspisivanje tendera za gradnju prve faze. To je tokom radne posjete Nikšiću kazao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Projekat radi podgorička firma ”Arhicon”. Riječ je o razrađenom idejnom projektu firme „Sadar i Vuga“, švajcarke „HHF“ i „Arhicon“-a, koji su pobijedili na konkursu za idejno rješenje adaptacije i rekonstrukcije objekta Dom revolucije, koji je raspisalo Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Za sanaciju čitavog objekta, prema glavnom projektu, potrebno je oko 17 miliona eura”, kazao je Radulović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da insistiraju da prvom fazom bude obuhvaćen dio Doma revolucije koji je okrenut ka Njegoševoj ulici i hotelu “Onogošt”.

Dom revolucije je građen po konkursnom projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, a kamen temeljac je 18. septembra 1977. položio narodni heroj Veljko Zeković. Ukidanjem samodoprinosa radovi su obustavljeni 1989.godine.

Na sastanku je razgovarano i o sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, koji je, prema riječima Radulovića i Grbovića, u potpunosti završen. Obaljene su funkcionalne probe, dokazani parametri i trenutno se dokazuju parametri pretvaranje biogasa sagorijevanjem iz mulja u električnu energiju čime bi se zadovoljile potrebe potrošnje sistema do 50 odsto. Čim pomenuti parametri budu dokazani sistem za prečišćavanje otpadnih voda biće pušten u rad.

Razgovarano je o eventualnom proširenju kanalizacione i vodovodne mreže u Nikšiću i načinu rješavanja problema čvrstog komunalnog otpada.

„Opština Nikšić insistira na sistemu spaljivanja čvrstog komunalnog otpada. Zbog određenih neusaglašenosti sa procedurama koje propisuje Evropska komisija dogovorili smo da će se uraditi ozbiljna studija o kapacitetima eventualne buduće spalionice, način o sakupljanju, selektiranju i spaljivanju otpada i zajedno izaći pred Evropsku komisiju, koja će zajedno sa nama odabrati ekspertski tim koji će raditi tu studiju“, kazao je Radulović.

Prema riječima ministra Nikšić je jedna od opština, s obzirom na njenu teritoriju, koja ima možda i najveći kapacitet za razvoj poljoprivredne proizvodnje koja bi mogla biti u službi turizma Crne Gore.

„Ministar je predložio da se napravi skup gdje bi se povezali vlasnici hotela i naši poljoprivredni proizvođači da vidimo na koji način da ih povežemo da budu bliži tržištu. Treba povezati sjever i produžiti turističku sezonu“, kazao je Grbović.

Bilo je riječi i o nikšićkim festivalima, Lake i Bedem festu, i kako da im resorno ministarstvo pomogne da imaju veće prihode.

Bonus video: