Partneru CRBC-a prijeti stečaj

Skladgradnja ima dvije firme, na jednoj dugovi, a preko druge rade
425 pregleda 1 komentar(a)
CRBC, Foto: Zoran Đurić
CRBC, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.05.2018. 10:22h

Povjerioci Skladgradnje, koja je angažovana na autoputu Bar-Boljare, zaprijetili su da će, ako ne budu uskoro izmireni, pokrenuti stečaj u tu podružnicu hrvatske firme i podnijeti krivične prijave.

Zastupnik crnogorskih povjerilaca advokat Savo Jasnić za “Vijesti” je rekao da Skladgradnja u Crnoj Gori posluje samo sa ciljem da “obmane povjerioce”.

Kaže da se šema kojom se oštećuju povjerioci, oslanja na paralelnu strukturu organizovanja firme, prema kojoj Skladgradnja u Crnoj Gori posluje kao dva pravna lica - Skladgradnja dio stranog društva (DSD) i kao Skladgradnja Montenegro DOO Podgorica.

"U saznanju smo da će Skladgradnja, na račun DOO, u četvrtak, 31. maja, primiti značajna sredstva za angažman na izgradnji autoputa. Račun DOO, za razliku od DSD-a, nije u blokadi. Tako će svjesno biti izigran značajan dio radnika i ostali povjerioci koji imaju poslovni odnos sa dijelom stranog društva. Upozoravamo Slavena Žužula, ovlašćenog zastupnika i osnivača Skladgradnje da ravnomjerno namiri povjerioce, ili ćemo u suprotnom okupiti sve povjerioce, pokrenuti stečaj protiv društva i postupak za probijanja vela pravnog lica, koji će za posljedicu imati njegovu ličnu odgovornost za obaveze Skladgradnje”, upozorio je Jasnić.

Ako se, kako je dodao, desi transakcija u četvrtak na ovaj način, steći će se i elementi za krivičnu prijavu protiv Skladgradnje i Žužula.

"Apelujemo na CRBC, kao društveno odgovornu firmu i Ministarstvo ekonomije, kao resorno ministarstvo, da izvrše presudan pritisak na Skladgradnju, a da za ubuduće naprave filter koje će firme kao Skladgradnja udaljiti od crnogorskih gradilišta i novca poreskih obveznika”, naveo je Jasnić.

Splitska Skladgradnja je sa kineskom kompanijom CRBC u martu 2016. potpisala ugovor za izvođenje radova na autoputu vrijedan preko 34.500.000 eura.

Bez odgovora iz hrvatske firme

Iz hrvatske kompanije juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će Skladgradnja, od novca koji će uskoro dobiti za angažman na autoputu Bar-Boljare, namiriti povjerioce, koliko će novca dobiti i zašto u Crnoj Gori posluju i kao dio stranog društva i kao DOO.

Bonus video: