Transformacija Trenda završena

ZIF Trend ima oko 10.000 akcionara. Jedan vaučer, uložen u ovaj fond, sada vrijedi 565 eura, računajući zatvoreni i otvoreni fond
161 pregleda 1 komentar(a)
Neđeljko Šuškavčević, Foto: Privatna arhiva
Neđeljko Šuškavčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.02.2017. 17:57h

Zatvoreni investicioni fond Trend izašao je iz postupka transformacije, a Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je dala saglasnost da je ispunjena zakonska obaveza.

Direktor društva Baterflaj finans, koje upravlja ZIF Trend Nedeljko Šuškavčević kazao je „Vijestima“ da se radi o kvalitetnim hartijama fonda i da o tome govori podatak da je vrijednost akcija na berzi posljednjih dana porasla 6,5 odsto.

“ZIF Trend ima oko 10.000 akcionara, a jedan vaučer, uložen u ovaj fond na današnji dan, vrijedi 565 eura, uključujući otvoreni i zatvoreni dio”, naveo je Šuškavčević.

Zakonsku transformaciju je duže vremena opstruirao bivši menadžment kojim je rukovodio Mihailo Madžarović

Shodno Zakonu o investicionim fondovima, fondovi zajedničkog ulaganja u Crnoj Gori, nastali u procesu masovne vaučerske privatizacije, imali su obavezu da svoja akta i poslovanje usklade sa Zakonom o investicionim fondovima, za šta im je ostavljen rok od dvije godine.

“Taj proces usklađivanja je u stvari proces transformacije. Tako su fondovi podijeljeni na otvoreni i zatvoreni fond. Trend je, zbog opšte poznatih problema, kasnio sa tim procesom, i zadnji je krenuo u transformaciju”, dodao je Šuškavčević.

Zakonsku transformaciju je duže vremena opstruirao bivši menadžment, kojim je rukovodio Mihailo Madžarović.

Na početku procesa usvojen je Program transformacije, koji je bio osnova za sprovođenje ovog procesa.

“ZIF Trend je u zadatom roku izašao iz postupka transformacije. Što znači da je svoje poslovanje i akta uskladio sa Zakonom o investicionim fondovima, a što je i potvrđeno rješenjem KHOV-a. Skupština akcionara fonda je na sjednici od 11. 1. 2017. usvojila Program razvoja fonda, što nam daje smjernice za dalje poslovanje. Akcijama ZIF-a se trguje na berzi i veoma su likvidne, što nije bio slučaj sa ostalim fondovima, čija likvidnost je naglo narušena nakon izlaska iz transformacije”, dodao je Šuškavčević.

Stvoreni uslovi za deblokadu računa, urađen prostorni plan za plac na Velikoj plaži

Vrijedna nekretnina u portfelju fonda je zemljište u Ulcinju, u zaleđu Velike plaže, a koje prema procjeni ovlašćenog procjenitelja vrijedi 5,3 miliona eura.

“Za tu lokaciju je upravo usvojen prostorno urbanistički plan. Zadovoljni smo rješenjem PUP-a tako da će u skladu sa tim biti urađen DUP za tu lokaciju. Ovakav razvoj događaja povećava interesovanje investitora koje je u zadnje vrijeme posebno izraženo. U planu nam je da prodamo ovu nekretninu kako bismo izmirili dug prema Heta Asset Resolution (2,9 miliona Eur-prim. aut), i nesaglasnim akcionarima fonda. Zbog duga prema Heti, računi fonda su bili u blokadi par dana, međutim, to rješenje je Privredni sud ukinuo, te su stvoreni uslovi za deblokadu računa fonda”, zaključio je Šuškavčević.

Bonus video: