Vujović: Da su Abazović i Konatar pročitali Javni poziv, ne bi saopštavali gluposti

"Poštovana gospodo Abazović i Konatar, za rad Tenderske komisije za privatizaciju ja sam ipak najodgovorniji, ne DPS i vrh partije, pa Vas pozivam i prozivam da ne čekate promjenu vlasti, jer bi dugo čekali, nego da javno i argumentovano saopštite sve ono što Tenderska komisija za privatizaciju nije uradila u skladu sa važećim propisima"
53 pregleda 8 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2017. 12:25h

Da su gospoda Dritan Abazović i Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA pročitali Javni poziv za učešće na Tenderu radi prodaje 56,4806 odsto kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević AD Igalo", a dokument je javan i dostupan svakome, ne bi saopštavali gluposti, istakao je danas Branko Vujović, predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju.

Poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović je na konferenciji za novinare 24. februara kazao da je konzorcijum International Wellness Group (IWG) sa kojim je Vlada prošle godine raskinula kupoprodajni ugovor za Institut "Simo Milošević" zvanično ugašen i da je prestao da postoji.

Član Koordinacionog odbora GP URA, Miloš Konatar juče je poručio Vujoviću da će "odgovarati i on i njegovi šefovi iz DPS-a zbog privatizacije u Institutu.

"Javnim pozivom je predviđeno pravo učešća ponuđaču koji ima u svom vlasništvu najmanje jedan medicinski centar koji pruža usluge fizikalne medicinske rehabilitacije... "ili ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju" i "da je u toku posljednje tri poslovne godine (2011., 2012. i 2013.) ostvario ukupan prihod od najmanje sto miliona eura. Pravo podnošenja ponude ima Učesnik na tenderu koji ima u svom vlasništvu ili sa punom upravljačkom kontrolom lica koje ispunjava Kvalifikacione uslove", kazao je Vujović.

On je dodao da su ovi uslovi ispunjeni od ponuđača.

"Brown Rudnik je dostavio izvještaje PWC kojima se potvrđuje godišnji prihod od preko 100 miliona eura. Dokaz da ima punu upravljačku kontrolu u IWG, koja je formirana radi učešća na ovom tenderu. Dostavljeno je i pismo namjere (memorandum) od Internacional Hospital Group (IHG). A IHG realizuje preko 450 zdravstvenih projekata u 49 zemalja iz privatnog i javnog sektora, uključujući 22 države Vlada, Ujedinjenih nacija, Svjetske banke, međunarodnih finansijskih institucija. Posjeduje ogromno iskustvo za obuke, obrazovanje iz oblasti zdravstva. IWG je dakle formiran radi učešća na tenderu sa minimalnim osnivačkim kapitalom, ali je pod upravljanjem Brown Rudnika, koji ispunjava uslove iz Javnog poziva, što je česta praksa u međunarodnim tenderima. Interesovanje za učešće u finansiranju ovog projekta iskazala je i EBRD", kazao je Vujović.

Po njegovim riječima, Tenderska komisija raspolaže sa svim dokumentima o registraciji IWG, o njihovim osnivačima.

"Tu informaciju su imale i neke političke partije iz Herceg Novog, nevladine organizacije, a mogao ih je pribaviti ko god je bio zainteresovan, jer se radi o javnom dokumentu iz registra Ujedinjenog Kraljevstva. Iz osnivačkog akta i registra se može jasno vidjeti ko su osnivači, pa je priča o mogućim osnivačima iz Crne Gore neozbiljna i politikantska. Više od godinu dana se o privatizaciji Instituta raspravljalo na raznim nivoima sa predstavnicima Lokalne uprave, koja je imala i pridruženog člana Tenderske komisije, u lokalnom parlamentu, sa Sindikatom i menadžmentom Instituta, urađena je i prezentacija osnivača i projekta u Institutu, rasprava u Skupštini kroz poslanička pitanja, tako da su sve informacije bile svima dostupne. Dakle, radilo se o sprovođenju tendera na javan i transparentan način u svemu u skladu sa propisima", poručio je Vujović.

On tvrdi da nakon što je investitor odustao od ove privatizacije, normalno je da nema potrebe da postoji firma IWG koja je zbog toga osnovana.

"Međutim, upitno bi bilo zbog čega je Investitor odustao. Nakon svih ovih činjenica ostaje dilema da li su gospoda baš toliko neinformisani ili su „slučajno“ na dan kada su zakazani lokalni izbori u Herceg Novom, iznošenjem ovakvih stavova, otpočeli nekorektnu politikantsku kampanju. Poštovana gospodo Abazović i Konatar, za rad Tenderske komisije za privatizaciju ja sam ipak najodgovorniji, ne DPS i vrh partije, pa Vas pozivam i prozivam da ne čekate promjenu vlasti, jer bi dugo čekali, nego da javno i argumentovano saopštite sve ono što Tenderska komisija za privatizaciju nije uradila u skladu sa važećim propisima i naravno, što je Vaša obaveza, procesuirate nadležnim državnim organima", zaključio je Vujović.

Bonus video: